Šta se to smatralo ilegalnim u srednjem veku?

09/05/2018 12:46

Šta se to smatralo ilegalnim u srednjem veku?

Zakoni, kriminal, pa i korupcija postoje od kad i civilizacija. U srednjem veku je to možda izgledalo malo drugačije nego danas, ali kazne su svakako postojale. Predstavljamo nekoliko zanimljivih i veoma neobičnih, ilegalnih situacija i kazni iz srednjeg veka.

Sistemi za disciplinovanje onih kojima iste nedostaje, prožimaju se kroz istoriju. Kazne u srednjem veku bile su surove i teške.

Zabranjen tenis u slučaju siromaštva

Tenis je bio zabranjen deci koja nisu pripadala plemićkim porodicama, zakonom iz 1945. godine. Smatralo se da ovakav vid igre predstavlja podsticaj za kockanje. Zakon je bio na snazi tokom cele godine, osim Božića.

Fudbal je za necivilizovane

U srednjem veku, fudbal nije imao današnju popularnost. Igra se smatrala prilično necivilizovanom, jer se na terenu odvijao pravi rat, koji je dovodio i do smrtnog ishoda. Kralj Edvard II, zabranio je igranje fudbala u Londonu, 1314. godine. Fudbal je bio zabranjen i zbog velikih nemira na ulicama, u toku trajanja meča. Zabrana je ukinuta 1650 godine.

Dozvoljava li gospodar 

U pitanju je jedan od zakona koji samo ukazuje na to, koliko je nekad bilo strašno naći se na samom dnu društvene lestvice. Brak u srednjem veku nije bio moguć bez dozvole gospodara. Nedozvoljen brak smatrao se nelegalnim. U slučaju smrti supružnika, gospodar je taj koji u kratkom roku pronalazi novog supružnika. Oni koji nisu hteli da sarađuju, bili su najstrožije kažnjeni.

Smrt u parlamentu

Ovaj zakon se i dalje primenjuje u Velikoj Britaniji. Naime, svako ko umre u parlamentu ima pravo na državnu sahranu. Kako bi se suzbio broj “umrlih u parlamentu”, doneta je odluka o strogoj zabrani umiranja u parlamentu.

Ovce se kupaju

Delo “Knjiga čudnih i radoznalih pravnih neobičnosti”, Nejtana Belofskog, beleži slučajeve iz 1200-te godine, kada je sva posluga uključujući i ostale sunarodnike malog sela, mogla biti kažnjena u slučaju ne kupanja gospodareve ovce.

09/05/2018 12:46

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments