Kako dresirati mačku?

12/09/2020 14:06

Kako dresirati mačku?

Mačku su pripitomili još drevni Egipćani koji su izuzetno cenili karakter ove samostalne, a mazne jedinstvene životinje izuzetne lepote, spretnosti, gracioznosti. Ona je bila ljubimac bogate klase, izuzetno je poštovana i slavljena poput božanstva. Početkom prošlog veka u Egiptu su pronađene hiljade mumija mačaka, ova bića su što se tiče Egipćana čak zavrednila da žive večno i zajedno sa bogatim vlasnicima doživljavala bi mumifikaciju kao šansu za povratak u život i nakon smrti.

Mačke su dakle vekovima navikle na život uz čoveka. Da, ostale su zauvek donekle nezavisne, svojeglave, tvrdoglave i pomalo divlje, ali često mazne, odane i privržene. Ovi ljubimci se i te kako mogu dresirati. Drugačije od psa, kakve i jesu ali njihovu pamet i sposobnost učenja i reagovanja na komande ne treba potcenjivati. One mogu sve da nauče, isto kao i pas samo na dosta drugačiji način.

Ignorisanje, ne kažnjavanje

Mačke vole vašu pažnju. Takođe vole i da se inate i nadmudruju, time pokazuju svoju moć i prevlast. S’toga oprezno sa kažnjavanjem, obično tipičnom kaznom ništa necete postići. Mačku ćete izgrditi, uplašiti, u momentu saterati u ćošak ali ona će već u drugi čas pomisliti da se izvukla i zaboraviti na svoj nestašluk, te ga verovatno i ponoviti već sledećom prilikom. Najbolji način da mačka shvati da je pogrešila jeste da je ignorišete, tj da još uskratite pažnju na koju je navikla. To znači da nema uobičajenog maženja ili igre. Mačka mora da oseti promenu u vašem ponašanju, da ste hladni i da time ne odobravate njen postupak.

Bitan je stav, mačka ne razaznaje izgovorene reči već tonalitet

Ma koliko voleli to mekano klupko, ono mora da zna ko je glavni. Mačke su hirovite i divlje, ići će dokle im dozvolite, morate ih zaustaviti i pokazati im šta ne sme a šta odobravate. Ako mačka pokuša da vas ogrebe, recimo pretera u igri, stisnite joj šapu. Tada govorite njen jezik i jako će vas dobro razumeti. Ako životinja skoči na sto a vi to ne želite da se ponovi, udarite o sto i odsečno recite „ne“- razumeće vaš stav i uplašiće se zvuka lupanja. 

Sistem nagrađivanja pre nego kažnjavanja

Pokušajte vašu macu više da hvalite za dobra dela nego da je kudite za nestašluke. Nagradite je poslasticom kada je dobra, mirna ili uradi nešto što ste joj naredili, time ćete kupiti njeno poverenje i pažnju.

Kao pomoćne metode u vaspitanju maćaka mogu da pomognu prskalice vode kojih se uglavnom groze i pribojavaju kad su i u samoj blizini životinje, potom duvanje u njušku- to ih posebno nervira, ako i sve to ne pomogne, mesta na koja ne želite mačka da ide prekrijte lepljivim materijama, selotejpom stikerima ili folijom- to ih izuzetno odbiija.

12/09/2020 14:06

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments