Aleja poljubaca – Meksiko

30/11/2020 15:33

Aleja poljubaca – Meksiko

Tragična priča, malo savremenijeg Romea i Julije, opet lokalna legenda, koja je postala planetarno popularna. Ovo je mesto na kome ako se poljubite, imate zagarantovanih 15 godina sreće u vašoj ljubavi. Poljubac mora biti tačno na trećoj stepenici uskog prolaza ispod dva dodirujuća balkaona i baš tu često i morate da čekate na red da se poljubite.

El Callejon del Beso ili „Aleja poljubaca“,  nalazi se u šarmantnom malom gradu Guanajuato u srednjem Meksiku. Svakako je najveća turistička atrakcija i pored raznolikog sadržaja zanimljivog za turiste koji grad pruža- arheoloških pronalazaka, obilasci kolonijalne kulture, posete lokalnim radionicama koje izrađuju tradicionalne rukotvorine….i još mnogih drugih aktivnosti.

Gradić je inače kao i većina malih gradova ovog dela Meksika, karakterističan po veoma uskim ulicama, a Aleja poljubaca je jedna od najužih u gradu. Ovaj paviljon je toliko uzak da se čak balkoni zgrada nasuprot bukvalno dodiruju. 

Ulicu danas posećuje na stotine zaljubljenih turista, pogotovo tokom februara, koji strpljivo čekaju u redu da se poljube na trećoj stepenici ispod balkona. Pitate se zašto baš u ovoj ulici od svih romantičnih mesta na celom svetu i zašto baš na trećoj stepenici. Legenda kaže da poljubac na baš ovom mestu donosi paru 15 godina sreće u ljubavi. A otkud ovoj tački na planeti magične moći darivanja sreće?

Tradicija je nastala kroz lokalnu legendu, priču o tragičnoj ljubavi između Done Carmen, čerke bogatog Španca i njenog ljubavnika Luisa iz siromašne rudarske porodice. Donin otac nikako nije odobravao ovu vezu, pa je mladi Luis krišom unajmio sobu koja je bila direktno nasuprot prozora i balkona Done. Kasno noću, kad bi svi otišli na spavanje, par bi se iskrao na balkon i poljubio preko uskog prolaza.

Nažalost pri jednom takvom susretu mladih zaljubljenih, Donin otac je otkrio njihovu tajnu, i u besu zgrabio nož i zabio ga u prsa svoje ćerke. Luis je pokušavši da je zaštiti, skočio preko balkona, ali se pri tome spotakao i slomio vrat na trećoj stepenici.

30/11/2020 15:33

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments