Osmišljen uređaj protiv neprijatnog mirisa obuće?

17/08/2018 11:11

Osmišljen uređaj protiv neprijatnog mirisa obuće?

Kako bi se rešili neprijatnog mirisa, koji je posebno čest tokom letnjih dana, Panasonik je osmislio uređaj koji efikasno deluje tokom noći.

Naime, ovaj MS-DS100 uređaj napada isovalrinsku kiselinu koja uzrokuje pojavu neprijatnog mirisa.

Japanci u borbi protiv neprijatnih mirisa

Isovalerinska kiselina predstavalja glavni problem jer je prirodni uzročnik neprijatnog mirisa stopala ali i kreator miliona bakterija koje žive na ljudskom telu Staphylococcus epidermidis.

Reč je o uglavnom bezazlenom patogenu koji kolonizuje ljudsku kožu kako bi preživeo, dok u saradnji sa Staphylococcus epidermidisom uzrokuje miris znoja kada stupi u interakciju s aminokiselinom poznatom kao leucin, koja se oslobađa onog trenutka kada se pojavi i znoj na stopalima.

Ovaj uređaj, MS-DS100 stavlja se u unutrašnjost obuće i pomoću jona koje u Panasoniku nazivaju “nanoe X”, elektrostatičnih atomiziranih vodenih čestica koje ispuštaju 4,8 biliona hidroksil (OH) radikala po sekundi koji reaguju s hidrogenom (vodonikom) u česticama koje uzrokuju neugodan miris i neutralizuju ih.

Uređaj se ukljulči, a potom smesti u obući, nakon čega kreće širenje jona. Proces traje 5 sati ili 7, u slučaju “upornih” mirisa.

Uređaj će se pojaviti u prodaji 20. septembra u Japanu, a cena još uvek nije poznata.

17/08/2018 11:11

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments