Najfascinantnije činjenice o Prvom svetskom ratu

19/12/2017 14:49

Najfascinantnije činjenice o Prvom svetskom ratu

Pored svega što smo o Prvom svetskom ratu učili iz istorije, mnogo toga nam nastavnici i profesori nisu ispričali. U nastavku otkrijte neke od nazjanimljivih činjenica o Velikom ratu.

Zanimljive činjenice iz Prvog svetskog rata

Novinari

Ukoliko ste mislili da je ova profesija riskantna, zamislite kako je to izgledalo za vreme Prvog svetskog rata. Vlade svih zemalja koje su učestvovaleu ratu bile su veoma osetljive na reportere, te su oni bili strogo kontrolisani. Takođe, bilo im je zabranjeno da budu na liniji fronta, jer su smatrali da će svojim izveštavanjem pomagati neprijatelju. Svaki novinar koji bi se oglušio na ove zabrane, bio bi ubijen.

Žuta koža

Jedan od problema s kojim su se zemlje suočavale u ovo vreme bilo je odsustvo muškaraca u gradovima. Iz tog razloga, žene su radile sve poslove, uključujući i one koji su uključivali rukovanje sa opasnim hemikalijama. Usled dugotrajnog rada u lošim uslovima, žene koje su radile sa eksplozivom TNT, su, usled toksičnih materija, na kraju imale žutu kožu.

Plastična hirurgija

Najčešće povrede tokom Prvog svetskog rata bile su one zadobijene od šrapnela- artiljeriskog zrna. Ovi delići, oštri kao žilet, mogli su da doslovno iseku čoveka na delove, ukoliko bi se našao blizu eksplozije. Najčešće, vojnicima je stradalo lice. Hirurg Harold Gilis je bio pionir plastične hirurgije i pravio je rekonstrukcije lica, usled povreda u Prvom svetskom ratu.

Najmlađi britanski vojnik

U Britaniji, najmlađi registrovan vojnik bio je dvanaestogodišnji Sidnej Levis. Sidnej je u vojne trupe ušao, jer je slagao koliko godina ima.

Banke krvi

Jedna od glavnih potrepština tokom Prvog svetskog rata svakako je bila krv. U početku, transfuzija se obavljala direktno s čoveka na čoveka. Onda je američki doktor Osvald Robertson osmislio trinatrijum citrat, koji je sprečavao da se krv zgruša. Tako je krv mogla da se čuva u posebnim posudama i do 28 dana. Ovo je bio početak banaka krvi.

Kamuflaža brodova

Tokom Prvog svetskog rata brodovi su se farbali u jarke boje, kako ih neprijatelj ne bi valjano video. Ovo je bila ideja Britanca Normana Vilkinsona.

19/12/2017 14:49

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments