Kako se izboriti sa depresijom?

10/11/2020 15:07

Kako se izboriti sa depresijom?

Sve veći broj ljudi pati od neke vrste dpresije ili anksioznosti. Užurban način života i sve veći stres su okidač za to. Takođe i veoma bitan faktor koji utiče na naš celokupan organizam je ishrana! Ukoliko ne unosimo dovoljno vitamina i minerala postajemo neraspoloženi i depresivni. U daljem tekstu pročitajte koju su to vitamini najvažniji za borbu protiv depresije!

Vitamin C

Dosta studija pokazale su vezu izmežu vitamina C i raspoloženja. Vitamin C nalazi se u kupusu, citrusnom voću, koprivi, španatu, šipku, crvenoj papriki, višnjama, jagodama, te u dinji i ribizlama.

Magnezijum

Ovaj mineral opušta mišiće i igra ključnu ulogu u lučenju hormona. Takođe, leći nesanicu. Nalazi se u oraščastom voću, lisnatom povrću, namirnicama od celog zrna, kao i u pasulju.

Vitamin D

Manjak sunčeve svetlosti, naročito zimi, doprinosi pojavi deprsije. Pored izlaganja sunčevoj svetlosti, koristite suplemente vitamina D, ovaj vitamin možete dobiti iz namirnica kao što su jaja, puter, riba, pečurke i riblje ulje.

Omega 3 masne kiseline

Ove kiseline igraju važnu ulogu u funkciji i zdravlju mozga, utiču na poboljšanje raspoloženja i na bolju kognitivnu funkciju. Kao što je poznato, omega 3 nalaze se u ribi, ali i semenkama, poput čija semenki i oraščastim plodovima.

Vitamin B6

Poznat i kao piridoksin, vitamin B6, utiče na brojne kako fizičke, tako i mentalne funkcije. Uz to što jača nerve, ovaj vitamin bori se sa depresijom, naročito onom izazvanom hormonima. Vitamin B6 nalazi se u piletini, ćuretini, tunjevini, mleku, siru, pasulju, spanaću, šargarepi i semenkama suncokreta.

Vitamin B3

Nijacin, odnosno vitamin B3, utiče na proizvodnju serotonina- hromona sreće, a najbolji prirodni izvori ovog vitamina su posno meso, džigerica, pivski kvasac, riba, jaja, pšenične klice, kikiriki i avokado.

Vitamin B12

Ovaj vitamin poznat je po tome što podiže raspoloženje i energiju, te uklanja depresiju. Sardine, jagnjeće meso, kozji i feta sir, te goveđa jetra su odlični izvori ovog vitamina.

Gvožđe

Manjak gvožđa uzrouje letargiju, pad energije, umor i promenu raspoloženja. Namirnice bogate gvožđem su kopriva, španat, životinjski protein, sočivo, mleko i soja.

10/11/2020 15:07

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments