Najviši vodopad na svetu – Anđeoski vodopad!

10/11/2020 12:55

Najviši vodopad na svetu – Anđeoski vodopad!

Ova anđeoska prašina gde često niti jedna kap ne dotakne zemlju već nastavi da lebdi vazduhom, ipak je dobila ime po čoveku koji je pronašao početkom prošlog veka. Vodopadi su neverovatne visine, spektakl su prirode i nema im ravnih nigde u svetu.

Anđeoski vodopad dobio je ime po avanturisti i akrobatskom pilotu Džejmsu Angelu, koji ga je i pronašao tek 1933. godine, dok je bio u potrazi za „Zlatnom rekom“, kako je i njega uhvatila zlatna groznica koja je tad harala svetom i terala ljude da pokušaju da se obogate traženjem izvora zlata, no Angel je pronašao još nešto mnogo vrednije. Ovaj dragulj je dakle veoma dugo bio sakriven od zapadnog sveta. 

Angel, opijen nestvarnom lepotom ovog vodopada, želeo je da ga pokaže svojoj voljenoj i najboljem prijatelju, te su se svi zajedno uputili tamo. Usled kvara, ovaj iskusni pilot, morao je da spusti svoj avion u sred Bolivarske džungle pa je potom poput pravih istraživača, morao da pešači i probija se kroz džunglu, čak 11 dana do prve civilizacije. Javnost je toliko bila inspirisana ovim poduhvatom da je vodopad nazvala po Angelu.Tako je ova anđeoska prašina dobila i simbolično ime.

Anđeoski vodopad se nalazi u venecuelanskoj državi Bolivar na reci Churum i zvanično je najviši vodopad na svetu. Reka pada sa neverovatne visine od 979 metara, a na dnu vodopada dostiže širinu i od 150 metara.

Vodopad je čak 15 puta viši od najpoznatijih vodopada na svetu, Niagarinih vodopada koji su visoki 52 metara. Kad duva jak vetar, ili kada je vodostaj na reci Churun nizak, Anđelov vodopad se pretvara u oblak vodenih kapljica, meštani to zovu „anđeoska prašina“, a često se desi da niti jedna kap ne padne na tlo.

10/11/2020 12:55

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments