Misterija sunčevog solarnog vremena

15/10/2014 14:11

Misterija sunčevog solarnog vremena

Otkrivena je nova vrsta solarnog oblaka koji proizilazi iz Sunca. Magnetni oblak je manja verzija većih oblaka čestica poznatih kao solarne oluje i sunčevo koronalno izbacivanje mase, a može da prouzrokuje polarnu svetlost na Zemlji.

Ovo otkriće moglo bi da nam pomogne da shvatimo kako vreme u svemiru utiče na našu planetu.

Oblak su otkrili dr Miho Džanve sa Dandi Univerziteta zajedno sa Paskalom Demulanom sa LESIA opservatorije u Parizu i Serhiom Dasom sa Univerziteta u Buenos Airesu.

Ovi oblaci mogu da prouzrokuju polarnu svetlost.

Ovi oblaci mogu da prouzrokuju polarnu svetlost.

Doktorka Džanve otkrila je oblak kad je posmatrala materiju koju je Sunce izbacilo u svemir.

Već je bilo poznato da postoje određene manje namagnetisane strukture koje su stvorene u solarnim olujama, ali sada je utvrđeno da imaju sasvim drugačije poreklo.

Naučnici kažu da je sigurno da ovi oblaci potiču od Sunca, ali još uvek nisu sigurni u kom delu Sunčeve atmosfere se oni stvaraju.

Dr Džanve objasnila je da se ovi oblaci mogu uporediti sa uraganima i olujama na Zemlji, dok su koronalna izbacivanja mase mnogo veći oblaci čestica.

Kako kaže, nisu videli samo jedan oblak, već čitav niz ovih oblaka, pa se zato sumnja da se oni nalaze u celoj atmosferi Sunca.

Kada stignu do Zemlje, ovi oblaci mogu da izazovu geomagnetne oluje i predstavljaju potencijalnu pretnju satelitima, pa čak i astronautima na Međunarodnoj svemirskoj stanici.

15/10/2014 14:11

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments