Novo otkriće zbunilo naučnike: Leptir ili cvet- ko je prvi nastao?

11/01/2018 09:59

Novo otkriće zbunilo naučnike: Leptir ili cvet- ko je prvi nastao?

Moljci i leptiri su mnogo ranije nastali nego što smo mislili, a najnovija otkrića promenila su dosadašnja ključna uverenja o ovim insektima.

Istraživanjem fosila leptira, pronađenog u stenama u Nemačkoj, naučnici su zaključili da su nastali pre najmanje 200 miliona godina i da su već tada imali sistem za sakupljanje polena. Što je bizarna činjenica, uzevši u obzir da su prvi cvetovi nastali desetak miliona godina kasnije.

Foto: iflscience.com

Leptiri nastali pre cvetova?

Istraživanjem samog terena, ustanovljeno je da su stene iz perioda trijasa, geološke ere koja je trajala od pre 245 do 202 miliona godina. Samo otkriće moljca je bilo čudnovato jer se dosad verovalo da su ovi insketi nastali pre oko 190 miliona godina, jer su dosadašnji insketi iz reda lepidoptera, u koje spadaju moljci i leptiri bili toliko stari.

Međutim, novootkriveni leptir u Nemačkoj imao je u potpunosti razgrađen sistem za srkanje, koji im i da n danas služi za ishranu. Što ne bi bilo čudno, da se prvi cvetovi nisu pojavili pre oko 130 miliona godina.

Pročitajte i… Da li znate kako je izgledao prvi cvet?

Naučnici veruju da su se lepiodoptera odvojili od reda trichopetra, odnosno krilatih insekata kakve su na primer pčele tokom trijasa. Takođe, pretpostavlja se da su na kraju ove ere, dolaskom do izumiranja, insketi, koji su u svakom slučaju u većoj meri preživeli, počeli ovaj sistem za srkanje da koriste i za ono što koriste i dan danas- za polen.

11/01/2018 09:59

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments