Kandidati za najružniju ugroženu vrstu životinja

05/01/2015 10:43

Kandidati za najružniju ugroženu vrstu životinja

Zbog svoje skromnije lepote, mnoge životinje nisu u centru pažnje pa je i njihov opstanak ugrožen. Kako bi ih spasili i skrenuli pažnju i na manje lepe životinje, Društvo za očuvanje ružnih životinje u Engleskoj pokrenulo je izbor za najružniju životinju sa ciljem da predstave plan za očuvanje ugroženih vrsta životinja.

Kandidati za titulu najružnije životinje su:

Nosati majmun

nosati majmun

Nosati majmun

Poreklo imena za ovu vrstu majmuna je očigledna, ali njegov “zaštitni znak” mu pomaže u parenju, jer se njegov zov na parenje, zahvaljujući nosu, čuje čak na drugom kraju džungle.

Aksolotl

aksolotl

Aksolotl

Aksolotl je meksički vodozemac iz porodice tigrastih daždevnjaka. Čak i kao odrasla jedinka zadržava škrge, može da regeneriše udove, a za život mu nisu potrebni posebni uslovi. Ipak, ovoj, ne tako lepoj životinji opstanak je ugrožen.

Kornjača svinjskog nosa

kornjača-svinjskog-nosa

Kornjača svinjskog nosa

Nos ovu kornjaču ne odvaja od ostalih svojih rođaka samo po tome što je čini ružnijom, već i po tome što joj ovakva “njuška” omogućava da diše kada joj je ostatak tela u vodi. Iako je zbog toga u prednosti u odnosu na druge vrste, kornjača svinjskog nosa je ugrožena.

Titikaka žaba

titikaka-žaba

Titikaka žaba

Ova žaba dobila je ime po Titikaka jezeru u Južnoj Americi koje je njego prirodno stanište. Ono što je odvaja od drugih vrsta žaba, osim toga što je ugrožena i ne tako lepa vrsta, jeste i to što ima “specijalne” nabore na koži koji joj omogućavaju da dugo diše pod vodom. Prevod njenog imena sa latinskog je “vodeni skorum”.

Dugong

dugong

Dugong

Još jedna ugrožena vrsta čudnog izgleda je dugong. Iz ne baš opravdanih razloga ova životinja se smatra inspiracijom za mitsko biće – sirenu jer su, navodno, usamljeni moreplovci videli ovu životinju i zbog halucinacija mislili su da su to sirene iz grčke mitologije.
Iako je odavno zakonom zabranjeno lovljenje dugonga one su još jedna vrsta životinja koje su na listi ugroženih.

Roda cipelašica

roda-cipelašica

Roda cipelašica

Roda cipelašica je na listi ružnih i ugroženih životinja zbog svog velikog kljuna (koji može da bude dužine i do 25 centimetara) i sivih pega, a prirodno stanište joj se vremenom uništava sve više. Zbog toga što je već vrlo retka ptica – često se lovi,a to ubrzava proces nestajanja ovih roda.

Kalifornijski kondor

kalifornijski-kondor

Kalifornijski kondor

Najveća ptica u Americi čiji raspon krila može da dosegne i do tri metra je kalifornijski kondor. Njegov opstanak je pod znakom pitanja, jer je od osamdesetih godina prošlog veka na ivici da u potpunosti kao vrsta nestane. Međutim, zahvaljujući rezervatima spašen je za sada.

Babirus sa Sulavesija

Babirus-sa-Sulavesija

Babirus sa Sulavesija

Babirus izgledom podseća na svinju, ali ima rogove kao jelen, zbog toga prevod babirus znači svinja-jelen. Ova ugrožena životinja, koja živi na ostrvu Sulavesi u Indoneziji, nalazi se na listi najružnijih životinja jer svojim izgledom plaši meštane.

Azijski tapir

azijski-tapir

Azijski tapir

Azijski tapiri su čudne životinje koje najviše vole da budu same i da noću šetaju. Od svih vrsta tapira, azijski su najveći, ali su, kao i ostali, vrlo stidljivi. Razlog za njihovo izumiranje kao vrste jeste to što se njihova prirodna staništa uništavaju.

05/01/2015 10:43

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Ljiljana
9 godine ranije

Nisu tako ružni 🙂