Kada su naši preci napustili Afriku?

15/08/2022 10:47

Kada su naši preci napustili Afriku?

Istraživanje tima Kineske akademije nauka otkrilo je period u kojem su naši preci napustili tlo Afrike.

Napustili su ga mnogo ranije nego što se smatralo.

Napuštanje afričkog kontinenta

Istraživači Kineske akademije za nauku došli su do podataka prema kojima su naši preci napustili Afriku pre 250.000 godina. Mnogo ranije nego što se mislilo.

Naime, naši preci su pre dva miliona godina bili pravi svetski putnici. Otisnuli su se na životno putovanje u potrazi za pogodnim i plodnim tlom, pa su tako putovali od Afrike do Azije. O ovom putovanju svedoči kameno oruđe koje je otkriveno u severnom delu centralne Kine. Starost predmeta govori nam da su naši preci napustili područje Afrike 250.000 godina ranije. Otkriće, takođe, podržava stav manjinskog dela naučne zajednice, da Homo Erectus potiče iz Azije, ne iz Afrike.

Najstariji dokazi postojanja ljudskih predaka van teritorije Afrike, vezivali su se, sve do sada, za arheološko nalazište u Gruziji, Dmanisi. Naime, na ovom lokalitetu otkriveni su fosili za koje se veruje da pripadaju ranom Homo Erectusu, koji su stari 1,85 miliona godina. U Kini i Indoneziji, najstariji dokazi o ljudskoj aktivnosti su otkriveni fosili i oruđa stara od 1,5 do 1,7 miliona godina, uključujući i lobanju Homo Erectusa na mestu koje se nalazi na samo četiri kilometra od lokacije na kojoj je otkriveno oruđe.

Pronađeni tragovi kamenja i kostiju sugerišu da su se najraniji članovi grupe Homo Erectusa pojavili oko 2,8 miliona godina u Etiopiji, koju su napustili pre 2 miliona godina.

Otkriveni dokazi koji potiču iz mesta Šangčen, koji se nalazi oko 1200 kilometara jugozapadno od Pekinga, pomažu u testiranju te teorije. Tim naučnika iskopao je 96 komada kamenih šiljaka i sličnog oruđa koje je korišćeno za rezanje životinjskih kostiju ili njihovo lomljenje.

Pored oruđa otkriveni su i kosti antilope, jelena i svinje.

Godinama su naučnici pokušavali da otkriju starost sedimenata u kojima se oruđe nalazilo, dok nisu ustanovili da je pronađeno kameno oruđe staro od 1,6 do 2,1 miliona godina. Podatak ukazuje na mogućnost da su hominini napustili Afriku mnogo ranije nego što se smatralo i da su naselili Šengčeng pre 850.000 godina.

Datumi ukazuju i na podatak da su pre dva miliona godina hominini bili sposobni da izađu na kraj sa ekološkim uslovima.

15/08/2022 10:47

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments