Novogodišnji običaji u zemljama širom sveta!

29/12/2016 16:20

Novogodišnji običaji u zemljama širom sveta!

Doček Nove godine često se naziva i najluđa noć u godini, a za mnoge predstavlja najbolji provod koji se čeka 365 dana.

Međutim, ne slavi se doček Nove godine u svim državama na svetu na isti način, a običaji se razlikuju od društva do društva.

Evo kako Novu godinu dočekuju stanovnici nekih zemalja širom sveta:

Grčka

U Grčkoj se tradicionalno u novogodišnjoj noći seče kolač u kom se nalazi skriveni novičić koji prema verovanju donosi sreću onome ko ga pronađe. Kada se seče ovaj kolač prvo parče je za malog Isusa, drugo je za oca kuće, a treće parče za kuću. Prema verovanju – ukoliko se u trećem parčetu nađe novčić to znači da će te godine rano doći proleće, a porodica može očekivati sreću tokom cele godine.

Kada se dočekuje Nova godina u Grčkoj je običaj i da neko od bliskih prijatelja ili članova porodice uđe prvi u kuću kako bi doneli sreću i sprečili da se loše stvari dešavaju u toj kući.

Nemačka

Doček Nove godine u Nemačkoj ne može da se zamisli bez vatrometa, a upravo stanovnici ove države svake godine za novogodišnje vatromete potroše 100 miliona evra. Prema tradiciji, koju nemci izuzetno poštuju, u novogodišnjoj noći bi trebalo praviti buku – a ovaj običaj potiče još iz srednjeg veka kada su ljudi zveckajući išli ulicom kako bi na taj način rasterali zle duhove.

vatromet-nebo

Za najluđu noć trpeza je veoma simbolična, pa se tako na njoj obavezno mora naći supa od sočiva ili svinjetina – što predstavlja simbol blagostanja, dok riba na trpezi označava dobru budućnost. Veruje se da ko za Novu godinu raširi veš – sam će biti kriv ukoliko u novoj godini bude morao puno da radi.

Austrija

Kako bi osigurali sreću i blagostanje svojoj porodici u novoj godini, austrijanci pripremaju svečani ručak koji mora uključiti pečenje, ali i dezert sladoled od mentola u obliku deteline sa četiri lista.

Velika Britanija

sampanjac-vece

U Velikoj Britaniji sreća u narednoj godini zavisi od toga ko im prvi u novoj godini dođe u goste. Prema verovanju imaćete sreće ukoliko prvi gost u novoj godini bude muškarac sa poklonima, dok je loša vest ako vas prvo poseti sama ženska osoba.

Sicilija

Sicilijanci imaju jednostavan recept za sreću u novoj godini – sve što treba jeste da za Novu godinu jedete lazanje i izbegavate makarone ili bilo koju trudu testeninu osim lazanja.

Norveška

Tradicionalno se u Norveškoj za Novu godinu priprema puding od pirinča koji se sprema u velikoj posudi u kojoj se nalazi samo jedan sakriveni badem. Veruje se da osoba koja u svojoj porciji pudinga dobije i badem može očekivati sreću i bogatstvo u novoj godini.

Japan

Prema običaju u Japanu se Nova godina dočekuje ceo dan. Ritual dočeka Nove godine počinje rano ujutru čišćenjem kuća, a ovaj deo se naziva “ousouji” – što znači da “teraju prašinu” iz prošlosti i pripremaju dom za uspešnu novu godinu budu novih stvari.

nova-godina-vatromet

Brazil

U Brazilu se Nova godina dočekuje pored okeana. Brazilci imaju običaj da Novu godinu dočekuju obučeni u belu odeću koja predstalja sreću i mir, a nakon slavlja u ponoć, vatrometa i večere, odlazi se na plažu kako bi se preskakalo “sedam talasa”, bacalo cveće u okean ili palile sveće kako bi Nova godina donela sreću i bogatstvo.

Kina

Prema verovanju u Kini, crvena je boja koja donosi sreću i veselje, pa je upravo ova boja dominantna i za doček Nove godine. Takođe, pripremanje za novogodišnju noć podrazumeva i sklanjanje svih noževa iz kuće na 24 sata kako se niko ne bi povredio jer bi ta nezgoda značila da je jedna osoba “presekla”, odnosno sprečila sreću cele porodice u novoj godini.

29/12/2016 16:20

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments