Na Uneskovu listu baštine uvršten još jedan dragulj An-Andalusa

03/07/2018 10:36

Na Uneskovu listu baštine uvršten još jedan dragulj An-Andalusa

Na jugu Španije, u okolini Kordobe, prostire se arheološko nalazište staro nekoliko vekova.

Arheološko nalazište iz 10. i 11. veka, uvršteno je na listu svetske baštine.

Jedan od dragulja Al-Andalusa

Medina Azahara, arheološko nalazište iz 10. i 11. veka, koje se nalazi na jugu Španije, uvršteno je na Uneskovu listu svetske baštine.

Reč je o gradu, čija je izgradnja započeta daleke 936. godine, kada su muslimani vladali iberijskim poluostrvom. Na listi se nalaze i Alhambra, džamija Kordobe i Alkazar u Sevilji. U pitanju su bogatstva Al-Andalusa.

Grad je uništen u ratovima, a njegovi ostaci pali su u zabrav. Ovo područje predstavljalo je pravu pustoš sve do početka 20. veka.

Stari arapski grad, sa krasnom palatom sagradio je Abd al-Rahman III, emir Kordobe, a ime je dobio po najdražoj kalifinoj ženi Azahari. Ovaj grad skriven je iza velikih zidina i nalazi se pored Kordobe, odnosno na osam kikometara od ovog grada.

Zasedanje u Bahreinu

Zasedanje agencije Ujedinjenih naroda u Bahreinu, u nedelju je donelo odluku da se Medina Azahara nađe pod zaštitom UNESCO-a. Na listu su takođe dodati i nacionalni park Čiribikete u Kolumbiji i italijanski grad Ivrea.

Nacionalni park Čiribikete je dom jaguara, koje se prostire na 2,7 miliona hektara i predstavlja najveći park Kolumbije. Reč je o devetom mestu u toj zemlji, koje ulazi na UNESCO-vu listu svetske baštine.

Kada je reč o italijanskom gradu Ivrea, on oslikava ideju komunizma. Naime, njega su projektovali najbolje italijanske arhitekte, u periodu između 1930. i 1960. godine, u pokrajini Pijemont, a pored toga što ocrtava ideju komunističkog pokreta, takođe predstavlja i modernu viziju industrijske proizvodnje.

FOTO:www.commons.wikimedia.org,www.i.gr-assets.com

03/07/2018 10:36

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments