Zašto imamo slepo crevo?

17/08/2018 10:01

Zašto imamo slepo crevo?

Nedavna istraživanja su pokazala da slepo crevo igra važnu ulogu u imunom sistemu.

Naime, naučnici su končano došli do odgovora na pitanje – zašto imamo slepo crevo?

Uloga slepog creva

Mala, tanka cev, koja je vezana za debelo crevo dugo je krila svoju svrhu.

Kako je sklono bolnim zapaljenjima, slepo crevo se često hiruški odstranjuje.

Ovaj organ je dugo posmatran kao besmislen, međutim on može poslužiti kao rezervoar za dobre crevne bakterije. Naučnici sa Univerziteta u Arizoni, sproveli su studiju i proučili creva, kao i karakteristike okruženja kod 533 različita sisara. Ova studija je sprovedena kao deo istraživanja o evoluciji slepog creva.

Vanredni profesor Univerziteta u Arizoni, Heder Smit, navodi da pojedine životinje imaju slepo crevo, uključujući i primate poput vombata i zečeva, dok druge nemaju, poput pasa i mačaka.

Pogledajte i: Ovi delovi tela nam više ne trebaju?

Životinje koje imaju slepo crevo imaju i veću koncentraciju limfnog tkiva u crevima, koji ima značajnu ulogu u imunom sistemu. Limfno tkivo može stimulisati rast određenih tipova dobrih bakterija, koje se talože u crevu. Dobre bakterije pozitivno utiču na opšte stanje organizma.

Za oporavak od bakterijskih infekcija, pogotovo kada je reč o trovanju, uravnotežena crevna flora je od velikog značaja.

Osobe koje nemaju slepo crevo, odnosno kojima je odstranjeno, dobrog su zdravlja, ali kod njih proces oporavka nakon trovanja traje duže nego kod osoba koje imaju slepo crevo.

17/08/2018 10:01

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments