Sve što treba da znate o požarima u Amazonskoj prašumi

26/08/2019 12:34

Sve što treba da znate o požarima u Amazonskoj prašumi

Dosad, u Amazonskoj prašumi izbilo je preko 39.000 požara samo ove godine, što je za 77% više nego u ovo doba 2018. Saznajte šta to znači po nas i našu planetu.

NASA je objavila satelitski snimak Amazonije, gde je pokazano koliko su požari odmakli kontroli. Amazon predstavlja jedno od najvažnijih bioma na planeti i igra ključnu ulogu u održavanju prirodnih procesa na Zemlji. Uz to što je dom za preko 20 miliona ljudi, tamo živi veliki broj biljaka i životinja.

Ovogodišnji požar u Amazonskoj prašumi privukao je veliku pažnju, a ove godine, požara je za 77% više nego prošle godine.

Šumski požari nisu neuobičajeni u Amazonu tokom sušne sezone, od jula do oktobra i često se dešavaju prirodni. Međutim, povećana ljudska aktivnost u ovog regionu dovela je do većih požara. Amazonska prašuma često se naziva “plućima” Zemlje, a bez nje, došlo bi do katastrofalnih prirodnih promena koje bi uticale na život svakog stvorenja na planeti.

Brojne organizacije i poznate ličnosti krenule su u borbi sa požarima i za očuvanje Amazonskih prašum, a kakve će posledice ovogodišnji požar imati po nas, ostaje da vidimo.

Foto: iflscience.com

26/08/2019 12:34

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments