Spektakl na nebu: Potpuno pomračenje Meseca

25/09/2015 15:46

Spektakl na nebu: Potpuno pomračenje Meseca

Golim okom vidljivo pomračenje meseca prošli put se dogodilo 1982. godine, dok će se na sledeće čekati do 2033. godine.

Još jedan spektakl u nizu ove godine koji se “odigrava” na nebu desiće se u noći između nedelje i ponedeljk, odnosno 28. septembra u periodu od 4:11 do 5:23 časoca ujutru.

Lunarna tetrada 2014/2015. godine završava se 28. septembra kada će biti potpuno pomračenje Meseca koje će trajati nešto duže od jednog sata, a stanovnici Severne i Južne Amerike, Evrope, Afrike i dela Azije imaće dobar pogled na ovaj nebeski događaj, dok se iz Australije neće videti uopšte.

Super-Mesec događa se onda kada je mesec pun ili mlad i kada se nađe najbliže Zemlji, odnosno na udaljenosti od oko 350.000 kilometara. Tada je mesec sjajniji nego ikada, odnosno mi ga tako vidimo.

U istom danu će se desiti i pomračenje Sunca i super-Mesec. U ponedeljak, 28. septembra rano ujutru Mesec, Sunce i Zemlja biće u savršenoj ravni, što će prouzrokovati ovaj nesvakidašnji spektakl.

Pomračenje Meseca se dešava jer će ceo biti prekriven senkom Zemlje. U početku pomračenja Mesec će biti potpuno nevidljiv, da bi nekoliko trenutaka kasnije zasijati u crvenoj boji, zbog čega se ovaj fenomem naziva i crveni Mesec.

Kada Mesec bude najbliže Zemlji izgleda će oko 14 odsto veći i do 30 odsto sjajniji nego inače.

S obzirom na to da se pomračenje Meseca može videti golim okom, važno je to da, za razliku od pomračenja Sunca, ono nije štetno za oči i da se može slobodno posmatrati bez ikakve zaštite.

25/09/2015 15:46

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments