Zemljotres pomerio Himalaje

17/06/2015 15:48

Zemljotres pomerio Himalaje

Zemljotres jačine 7,8 stepeni koji se desio u Nepalu, pomerio je Himalaje za tri centimetara jugo-zapadno.

Kineska Nacionalna administracija za merenje, kertografiju i geoinformaciju saopštila je da se vrh najviše planine na svetu uzdigao za tri centimetara tokom prethodnih 10 godina, odnosno 0,3 centimetara godišnje, a prema severo-istoku se pomerao četiri centimatara godišnje.

Mont Everest neprestano klizi prema severoistoku, a nedavni zemljotres ga je vratio malo unazad“, rekao je Su Sivej, predstavnik Geološkog instituta pri kineskoj administraciji za praćenje zemljotresa.

Dvostruki zemljotres koji se desio u Nepalu, a zbog kog je poginulo 8.700 ljdui i 18 alpinista koji su se kretali ka Mont Everestu, bio je uzrok i pomeranja doline Katmandua. Tada se ova veoma gusto naseljena dolina pomerila za čak dva metra prema jugu.

Glavni grad Nepala, Katmandu, pored toga što se pomerio prema jugu, malo i uzdigao – za oko jedan metar.

Najviša tačka Himalaja se zvanično nalazi na 8.848 metara, ali često ovaj broj varira u odnosu na to koji su kriterijumi merenja. Tako je za Kinu visina Himalaja četiri metra manja jer oni ne računaju snežni i ledeni pokrivač kada mere visinu, dok je za Sjedinjene Američke Države, koje su Himalaje merile GPS tehnologijom, Mont Everest na visini od 8.850 metara.

Mont Everest je prvi put meren 1856. godine, skoro 100 godina pre nego što su 1953. godine su do ovog vrha stigli šerpas Tencing Norgaj i novozelandski alpinista Edmund Hilari.

17/06/2015 15:48

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments