Ko je bio Aristarh?

31/08/2020 16:06

Ko je bio Aristarh?

Potukle su ga dominantne teorije Aristotela i Ptolomeja ali su ga poput feniksa oživeli Kepler i Njutn!

Magični Arisistarh bio je matematičar i astronom koji je živeo od 310. godine p.n.e. do 230. godine p.n.e. i smatra se utemeljiteljem astronomije.

Aristarh ili latinski Aristarchus, je prvo što vam isplovi na google pretraživaču ako ukucate „Sazvežđe Mali pas“ iako nema puno veze sa istim ali i te kao ima sa astronomijom, šta više jedan je od očeva modela realne predstave Sunčevog sistema. Iako u nejgovo vreme to nije mogao dokazati, već samo predpostaviti, izričito je argumentovao heliocentrični model Sunčevog sistema, koji u središtu predstavlja sunce, a ne Zemlju – kao su tad astronomi želeli da predpostavljaju. U ovome je bio pod uticajem Filolaja iz Krotona , ali je nasuprot njemu, centralnu vatru poistovetio sa suncem , osim što je ostale planete tačno i ispravno poređao u odnosu na Sunce. 

Tada je dominantna bila reč cenjenog Aristotela i Ptolomeja, to je bilo njihovo vreme i narod je želeo da veruje u njihove teorije geocentričnosti, delovale su realnije i ljudi su želeli da veruju da je Zemlja centar svega postojaćeg.  Stoga su teorije Aristarha surovo odbačene sve dok ih neko novo doba kojima je vladala druga logika nije vratila u opticaj. Aristrahova teorija heliocentričnosti oživljena je tek 1800 godina kasnije od strane Nikole Kopernika, a posle je razrađuje i širi Johan Kepler i Isak Njutn.

U njegovu čast, jedan Mesečev karakter je nazvan Aristarh, kao i asteroid 3999 Aristarh.

31/08/2020 16:06

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments