Spektakl na nebu u novembru mesecu – šta ćemo sve videti?

03/11/2016 16:39

Spektakl na nebu u novembru mesecu – šta ćemo sve videti?

Među najzanimljivijim fenomenima noćnog neba nalaze se super-Mesec, meteorske kiše, različita sazvežđa čudesnih oblika i slično.

Upravo će neki od ovih fenomena biti vidljivi na nebu tokom novembra meseca, pa ćemo imati priliku da uživamo u pogledu na nebo u ovim hladnim noćima.

Dovoljno je da nabavite dvogled i zaputite se na mesto odakle najbolje možete videti nebo i sva događanja na njemu, a evo i šta će se dešavati:

Meteorska kiša Taurida

Ako se udaljite od svetla grada i uputite se na mesto odakle ćete neometano moći da vidite noćno nebo – kasno uveče 11. novembra, kao i narednog jutra moći ćete da vidite meteorsku kišu Taurida, kada će u toku jednog sata biti vidljivo od 10 do 15 zvezda padalica.

Super-Mesec

Super-Mesec

Super-Mesec

Najimresivniji super-Mesec, još od 1948. godine, biće vidljiv u noći 14. novembra kada će se pun Mesec najviše približiti Zemlji i izaći će na istoku, odmah nakon zalaska Sunca.

Meteorska kiša Leonida

Još jedna meteorska kiša doživeće svoj godišnji vrhunac u novembru mesecu, a u pitanju je Leonida, koja će kasno 16. novembra i rano ujutru narednog dana biti vidljiva kroz nalet zvezda padalica.

Lavlje srce

Ako u ranim jutarnjim časovima 21. novembra pogledate ka jugoistoku, na nebu ćete moći da vidite kako se polumesec šunja pored sazvežđa Lavljeg srca – sjajne zvezde Regulus. Biće to jedan od lepših nebeskih prizora!

03/11/2016 16:39

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments