Pivo postaje gorivo?

07/12/2017 14:08

Pivo postaje gorivo?

Naučnici sa Univerziteta Bristol pronašli su način da mnogima omiljeno alkoholno piće pretvore u gorivo.

Istraživanje je objavljeno u magazinu “Catalysis Science and Technology”. U njemu, naučnici su opisali da su našli način kako da etanol, koji je naširoko dostupan, pretvore u butanol i tako umanje korišćenje dizela i benzina.

U SAD, umesto petrola koristi se i bioetanol, koji sadrži oko 10% etanola. Međutim, etanol nije dovoljno dobra zamena za petrol, jer oštećuje motor. Takođe, proizvodi manje energije i lako se meša sa vodom.

Automobili na pivo

Butanol mnogo više obećava, ali u studiji je otkriven način kako da se sam etanol pretvori u butanol. Budući da pivo sadrži određenu dozu etanola (etil alkohola), ovo piće bilo odličan izbor da se ovaj test sprovede u delo.

“Pretvaranjem piva u petrol pokazalo je ozbiljnu poentu. Ono je odličan model miksa hemikalija koje nam trebaju u pravoj industrijskoj proizvodnji i pokazalo nam je da je ova tehnologija na korak od realnosti”, navodi se u studiji.

Kako bi se etanol pretvorio u butanol, potreban je katalozator- hemijalija koja ubrzava ostale hemijske reakcije. U ovom slučaju, katalizator, od hlora i rutenijuma, uspešno je pretvorio etanol iz piva u butanol, ali i izobutanol.

“Izobutanol je idealna gasna zamena, jer ima dovoljno energije i kompatibilna je sa dosadašnjom motornom tehnologijom”, kažu naučnici.

Iako je u pitanju samo eksperiment, ovo otkriće je, kažu u studiji, veoma važno za dalji razvoj goriva za vozila. “Ova tehnika bi mogla da se koristi u industriji, a pivo i ostala alkoholna pića bi mogla da se koriste za proces pretvaranja etanola u gorivo”, zaključuju naučnici.

07/12/2017 14:08

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments