Otkriven prvi egzomesec!

31/07/2017 09:47

Otkriven prvi egzomesec!

Naučnici sa Kolumbija univerziteta smatraju da su došli do veoma značajnog otkrića – egzomeseca, prvog poznatog meseca van Sunčevog sistema.

Grupa astronoma, predvođena profesorom Dejvidom Kipingom, bi trebalo još da potvrde ovo otkriće, a ukoliko se to dogodi ovaj egzomesec će biti zabeležen kao objekat u orbiti veličine i mase Neptuna koji kruži oko planete koja je veličine Jupitera, samo 10 puta veće mase.

NASA-in svemirski teleskop Kepler uhvatio je signal, a dalja istraživanja koja će obaviti najveći svemirski teleskop Habl tek slede. Habl kruži oko Zemlje brzinom od osam kilometara u sekundi, a kada bismo se mi kretali tom brzinom od Istočne do Zapadne obale Sjedinjenih Američkih Država stigli bismo za 10 minuta.

Astronomi su do danas otkrili više od 3.000 egzoplaneta – planeta koje kruže oko zvezda van Sunčevog sistema. Lov na egzomesece – objekte u orbiti koji kruže oko tih udaljenih planeta odvijala se paralelno s lovom na egzoplanete, ali do sada su ti vansolarni sateliti bili van dohvata sadašnje tehnologije.

U potrazi za egzomesecima, astronomi tragaju za smanjenjem – zamućivanjem svetlosti zvezde prilikom prolaska planete.

Mesec kandidat je poznat kao Kepler-1625b i uočen je oko zvezde udaljene oko 4.000 svetlosnih godina od Zemlje. Zbog njegove veličine, članovi istraživačkog tima su ga nazvali “Nept-moon”.

31/07/2017 09:47

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments