Budućnost materijala: Papir otporan na vatru i vodu!

08/02/2017 16:22

Budućnost materijala: Papir otporan na vatru i vodu!

Stručnjaci sa Instituta keramike u Šangaju radili su na proizvodnji papira koji je otporan na uticaj tečnosti i plamena.

Struktura ovog papira je posebna po tome što sadrži posebnu vrstu kalcijuma koja je izolovana iz životinjske kosti i zubne gleđi. Taj element se naziva “hidroksiapatit”.

Ova nova vrsta papira je otporna na vatru i do 200 stepeni Celzijusovih, kao i na kontakt sa različitim tečnostima – kao što je voda, kafa, sok.

Ovaj materijal biće pogodan za široku upotrebu – od korišćenja za pravljenje posuđa koje će se lako čistiti vodom, do dokumenata koje je potrebno sačuvati – ako treba i vekovima. Cilj je da se pronađe način da se okonča era kada su poplave i požari uništavali važnu istorijsku građu koja se čuvala u arhivama.

Naučnici su na ovom projektu radili od 2008. godine, a u naredna tri meseca će se naći na tržištu gde će držati cenu nešto veću od običnog papira. Ipak, kada masovna proizvodnja krene – doćiće i do smanjenja cene.

Ovaj papir već je pronašao svoju svrhu u jednom restoranu brze hrane u Šangaju, gde je od ovog papira napravljeno posuđe u kom se hrana služi – ali i podgreva:

08/02/2017 16:22

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments