Slom civilizacije na vidiku?

04/12/2018 10:00

Slom civilizacije na vidiku?

Poznati britanski prirodnjak i novinar, Dejvid Atenborou istakao je na samitu Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama, da je slom civilizacije i prirode na vidiku.

Kao predstavnik čovečanstva, Atenborou je odabran da se obrati delegatima iz 200 zemalja, koji u Katovicama, u Poljskoj, razgovaraju o načinima sprovođenja Pariskog dogovora o klimatskim promenama iz 2015. godine.

Sunovrat civilizacije

Atenborou je istakao da se svet suočava sa katastrofom globalnih razmera, za koju je kriv čovek. Naime, suočavamo se sa najvećom pretnjom u više hiljada godina – klimatskim promenama. Ako se ne preduzmu određene mere, slom civilizacije i prirodnog sveta je na vidiku.

Sprovedene studije pokazuju da su 20 najtoplijih godina, u novijoj istoriji sveta bile u poslednje 22 godine, od kojih su ubedljivo najtoplije bile poslednje četiri godine.

Stručnjaci Ujedinjenih nacija tvrde da je potrebno pet puta ubrzati akcije na suzbijanju klimatskih promena, da bi se globalno zagrevanje ograničilo na projektovanih 1,5 stepeni Celzijusovih, iznad kojih bi čak i pola stepena više za rezultat imalo znatno povećan rizik od suša, poplava, ekstremnih vrućina.

Kao posledica svih ovih promena, javilo bi se veliko siromaštvo koje bi pogodilo stotine miliona ljudi.

04/12/2018 10:00

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments