Virus Zapadnog Nila

17/07/2020 15:26

Virus Zapadnog Nila

U današnjim vestima je sve aktuelnija priča da se i ovog leta pojavio virus Zapadnog Nila u Srbiji te da ga prenose i donose komarci. Prva pomisao je: “ Zar još i to da nas snađe, još jedan virus!“ Zvuči zapanjujuće, pomalo straši i otkud ovaj virus kod nas? Kakvi su simptomi ? Da li postoji prevencija? Sta raditi?

Da vam odmah otklonimo sve brige – klinička slika virusa u 80 posto slučajeva nije izražena ni primetna te praktično ni ne znate da je ovaj virus protutnjao kroz vaš organizam. Samo u 20 posto slučajeva radi se o slabo izraženoj kliničkoj slici nilske groznice: mučnina, temperatura, malaksalost, drhtavica i u nekim slučajevima crveni osip u predelu trupa. Kod nas je virus prvi put registrovan 2012. godine u Novom Sadu kod kućnog komarca. Registrovano je zanemarljivo malo slučajeva sa obzirom da je simptomatologija nepostojaća ili slaba i da virus traje par dana. Inkubacija je od 3 do 14 dana od uboda vektora.

Kako smo oterali brige koje je izazvala i sama pomisao na još jedan tropski virus sad možemo malo i da se obavestimo o etiologiji istog.

Kao što sam naziv otkriva ovaj virus potiče i česta je pojava u područiju doline Nila, vektori prenosa su samo ženke komarca. Virus se širi uglavnom migracionim putem ptica. Na prostorima Evrope  najčešće je registrovan u Grčkoj, izgleda zbog povoljnih uslova života vektora i najsličnije klime onoj izvornoj i vektorima i virusu.

Profilakse nema, virus prolazi bez posebne terapije i lečenja sem simptomatske terapije u retkim slučajevima i ukoliko je baš neophodna.

Još jedna informacija koju smo dobili u kratkom pregledu dnevnih vesti je da je češća koncentracija zaraženih komarica pri šumovitim, močvarnim predelima i grobljima… logično gde je inače veća koncentracija insekata.

Na nama je da sprovodima lične mere zaštite od insekata, u vidu stikova i sprejeva koji odbijaju insekte potom da zaštitimo i prostorije u kojima boravimo, komarnicima, sprejevima, aparatićima koji emituju vibracije koje iritiraju insekte ili pak u vidu pare ispuštaju sredstva koja odbijaju insekte. 

Foto: b92.net

17/07/2020 15:26

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments