Mercedesov “automobil iz budućnosti”

11/03/2015 09:59

Mercedesov “automobil iz budućnosti”

Na sajmu potrošačke elektronike CES (Consumer Electronics Show) u Las Vegasu, kompanija Mercedes je predstavila svoj novi automobil  “FO15 luxury in motion” koji se može kretati bez vozača.

Ovaj automobil pripada porodici autonomnih kola na struju, krajnje futurističkog oblika i zaobljenih ivica. Automobil je dugačak pet, a širok 1,5 metara. Unutrašnjost automobila je uređena tako da ima četiri sedišta koja imaju mogućnost da se rotiraju tako da vozač može da se okrene ka putnicima iza sebe.

Mercedesov novi futuristicki automobil može biti pokrenut autonomno ili manualno. Kada je podešen na opciju za kretanje bez vozača, prednja dva sedišta se mogu rotirati tako da omogućavaju putnicima da gledaju jedni druge u lice. Kada je podešen na opciju za manualno upravljanje, vozačevo sedište se okreće tako da gleda ka prednjem kraju automobila, odnosno gleda na put.Mercedes-Benz F015 - Luxury in MotionPutnicima je u automobilu dostupno 6 ekrana koji su postavljeni na svim vratima, a koji se mogu koristiti za najrazličitije stvari, kao što su surfovanje internetom ili gledanje filmova.

Vrlo važna karakteristika ovog automobila je i to što ima mogućnost “komunikacije” sa okolinom.

Naime, ima mogućnost da reaguje na kretanje pešaka ispred vozila.

Međutim, čak i oni koji su poželeli da sebi priušte ovakav automobil, moraće da sačekaju neko vreme, jer je njegova prodaja u salonima predviđena tek za dve decenije.

Ovaj “automobil iz budućnosti” je već uočen kako prolazi ulicama San Franciska. Njegova pojava je izazvala mnogobrojne tvitove, statuse i druge objave na internetu u kome su se ljudi začuđeno pitali šta ovaj četvorotočkaš predstavlja.

Ubrzo se saznalo da iza ovoga stoji nemačka kompanija Mercedes- Benz i da je reč o promociji njihovog novog luksuznog automobila.

Izvor: Business Insider

11/03/2015 09:59

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments