Spektakl na nebu u toku 2015. godine

06/01/2015 11:27

Spektakl na nebu u toku 2015. godine

Nebo će u 2015. godini pokazati mnoge neverovatne pojave koje će, gotovo golim okom, moći da se vide određenih noći. Da li će biti pomračenje Sunca ili Meseca, koje planete će biti vidljivije i još mnogo toga pokazaće noćno nebo u ovoj godini.

Januar

meteorski-roj1

Početkom ove godine nebo je već doživelo prvi meteorski roj (od 1. do 5. januara). U ovom periodu moglo je da se vidi oko 40 meteora na sat, a 5. januara su, zahvaljujući punom mesecu, meteori sijali najsjajnije.

Februar

svemir

Jupiter sa svojim najvećim satelitima – Io, Evropa, Ganimed i Kalisto

6. februar je najbolji dan za posmatranje Jupitera kada će se ova planeta najviše probližiti Zemlji i potpuno će refloktovati Sunčevu svetlost. Ovog dana moći će da se vide četiri najveća Jupiterova satelite – Io, Evropa, Ganimed i Kalisto i to samo uz pomoć dvogleda ili teleskopa.

Posle zalaska sunca 22. februara na zapadnom nebu biće vidljivi Venera i Mars.

Mart

pomračenje-sunca

Pomračenje Sunca

20. marta Sunčeva korona biće vidljiva u blizini meseca kada će se desiti potpuno pomračenje Sunca. Ovo će najbolje moći da se vidi sa Atlantika u blizini Grenlanda i u severnim delovima Sibira. Pomračenje Sunca moći će da se vidi i iz Evrope, Severne Afrike i zapadne Azije ali neće biti potpuno vidiljivo.

April

pomračenje-meseca

Pomračenje Meseca

Pomračenje Meseca desiće se 4. aprila. Devet i po sati Mesec će biti delimično pomračen, dok će potpuno pomračenje, odnosno – umbralno, trajati manje od pet minuta. Mesečevo pomračenje najbolje će moći da se vidi iz Australije, ali biće vidiljivo i iz Severne Amerike, u većem delu Južne Amerike, Azije i u pojedinim delovima Afrike.

Drugi meteorski roj desiće se između 16. i 25. aprila, a virhunac će dostići 22. aprila kada će za samo sat vremena biti vidljivo 20 meteora koji za sobom ostavljaju dugačak trag u vazduhu. Najbolje vreme za posmatranje ovog meteorskog roja, koji nosi naziv Liridi, a predstavlja ostatke komete c/1861 G1 Tačer, jeste oko ponoći.

Maj

meteorski-roj2

Meteorski roj Eta Akvaridi sastoji se od ostataka Halejeve komete, a biće vidljiv od 19. aprila pa sve do 28. maja. Najveći broj meteora u ovom roju videće se u noći 5. maja kada će za sat vremena biti vidljivo i do 30 meteora. Eta Akvaridi će moći da se vide na severnoj i južnoj Zemljinoj hemisferi ali će na južnoj biti bolji pogled.

23. maj je najbolji dan za posmatranje Saturna koji će tada reflektovati veliku količinu sunčeve svetlosti i biti najbliži našoj planeti. Kako bi mogli da se vide Saturnovi prstenovi i neki od njegovih najsjajnijih satelita potreban je teleskop veličine od 13 do 29 centimetara.

Jul

Krajem jula meseca desiće se meteorski roj Delta Akvaridi koji u sebi ima ostatke Marsdenove i Krahtove komete. Najintenzivniji roj (30 za jedan sat) biće u noći 28. jula i 29. jula ujutro, ali će zbog punog meseca moći da se vide samo oni meteori koji su najsjajniji.

Avgust

meteorski-roj3

Ostaci komete Svift-Tatl u meteorskom roju Perseidi biće vidljivi na nebu od 17. jula do 24. avgusta. S obzirom na to da će 14. avgusta mesec biti mlad, pa će nebo biti tamno, 12. avgusta očekuje se pravi spektakl na nebu kada će biti vidljivo čak do 60 meteora na sat.

Septembar

neptun

Neptun

Za posmatranje Neptuna najpogodniji je 1. septembar kada će ova planeta biti najbliža Zemlji. Ako bez opreme na noćnom nebu ovog datuma vidite plavu tačku znajte da gledate u Neptun, dok će stručnjaci i svi koji imaju ozbiljniju opremu moći da vide i detalje ove planete.

Iznad Antarktika će 13. septembra moći da se vidi delimično pomračenje Sunca. Pomračenje nemojte gledate direktno, bez odgovarajuće zaštite.

Lunarna tetrada 2014/2015. godine završava se 28. septembra kada će biti potpuno pomračenje Meseca koje će trajati nešto duže od jednog sata, a stanovnici Severne i Južne Amerike, Evrope, Afrike i dela Azije imaće dobar pogled na ovaj nebeski događaj, dok se iz Australije neće videti uopšte.

Oktobar

meteorski-roj3drakonidi

Oktobar mesec ima gust raspored dešavanja na nebu. Tokom noći 8. oktobra biće najvidiljiviji meteorski roj Drakonidi koji se sastoji od ostataka komete 21 P Đakobini – Ziner.

11. oktobra Uran će biti najbliži Zemlji pa će to biti najbolji dan za posmatranje ove planete, ali naravno samo uz pomoć velikih teleskopa.

21. i 22. oktobra još ostataka Halejeve komete biće vidljivo. Ovaj meteorski roj naziva se Orionidi.

Dve najsjajnije planete na nebu – Venera i Jupiter će 26. oktobra moći najjasnije da se vide, pogotovo ako pogled usmerimo prema istoku pre izlaska sunca tog dana.

Dva dana kasnije, 28. oktobra Veneri i Jupiteru pridružiće se i Mars, pa će ovaj trougao planeta biti vidljiv pred izlatak sunca na istočnoj strani neba.

Novembar

meteorska-kisa

Meteorska kiša

Ostaci asteroida 2004 TB10, odnosno meteorski roj Tauridi, biće vidljiv od 7. septembra do 10. decembram, ali će u noći 5. novembra doživeti kulminaciju, pa će tako za samo jedan sat te noći biti vidljivo 5-10 meteora. Međutim, u većem delu sveta, kao i kod nas, ovaj meteorski roj biće najvidljiviji u noći između 11. i 12. novembra.

U noći 17. novembra i u ranim jutarnjim satima 18. novembra biće vidljivi meteori iz roja Leonidi koji se su ostaci komete Tempel – Tatl. 2001. godine smo mogli da vidimo ovu pojavu koja je tada bila znatno intenzivnija – mogli smo da vidimo stotine meteora u jednom satu, dok je sat vidljivo do 15 na sat. Nažalost, takav spektakl od više stotina meteora za jedan sat moći ćemo da vidimo tek 2034. godine opet.

Decembar

Neposredno pre izlaska sunca 7. decembra na istoku biće vidljivi Mesec i Venera koji će biti jako blizu jedno drugom.

Kulminacija Geminidi meteorskog roja očekuje se 13. decembra i 14. decembra rano ujutru. Tada će za jedan sat biti vidljivo i do 120 meteora. Prizor sa puno boja biće najupečatljiviji oko ponoći.

Posednji meteorski roj u 2015. godini je Ursidi koji je nastao od ostataka komete Tatl. Ova pojava trajaće od 17. do 25. decembra, a 22. decembra doživeće kulminaciju pa će tokom te noći i u ranim jutarnjim satima 23. decembra biti vidljivo 10 meteora na sat, što će sjaj punog meseca 25. decembra potpuno zaseniti.

06/01/2015 11:27

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments