Bizarni izumi

23/09/2020 14:45

Bizarni izumi

Izumi koji na svu sreću nisu stekli svoju popularnost, bili su apsurdna zamisao i plod nečije mašte koji su igrom slučaja dobili oblika ali su odbačeni zbog ne upotrebljivosti, nelogičnosti…jednom rečju- bizarnosti, ovih naprava.

Pokrivač za lice

Izum koji je osmišljen kao modni detallj i zaštita od loših klimatskih uslova. Prilično velik i neobične geometrije. Damama i gospodi svakako nije bilo udobno sa ovim neporebnim detaljem koji je čuvao samo lice te upotreba nije zaživela.

Četka za vrat

Šašavi izum koji se na tržištu pojavio ’50-ih godina prošlog veka, svakako je jedan od najbizarnijih izuma istorije. Služio je za čišćenje dečijih vratova a radio bi tako što se detetu stavi okrugla četka poput ogrlice oko vrata i potom dok dete okreće glavu, četka čisti vrat! Dođe nam da se zapitamo jel prljavština na vratu bila toliki problem prošlog veka?

Dvostruka lula

Totalni apsurd, ali da, dvostruka lula je zaista postojala! I nikom nije jasno u koje svrhe. Jedan članak piše da je to bilo u svrhe sportskih tamičenja ali nikako nam nije jasno o kom se sportu ili disciplini moglo raditi.

Sun pod

Genijalni izum iz ’80-ih kao da je bio uvod u pronalazak solarijuma ili pak staklenog pekača. Služio je za brže tamnjenje na suncu, to je bila era popularizacije tamnog tena. Izum se mogao pohvaliti savršenom ventilacijom i postizanju dokazano boljim rezultatima sunčanja ali ipak nije zaživeo kako su se ljudi u njemu osećali kao pečenje u staklenoj posudi, no sad- u doba pandemije korone bi mogao biti dobro idejno rešenje za bezbedan boravak na plažama.

Porodični bicikli- ali sa ugrađenom šivaćom mašinom

Ovaj, najblaže rečeno, neobičan izum iz 1939. godine, ako ništa drugo, bar je promovisao jednakost polova koja je tad bila aktuelna tema. To je ogromni bicikli za rekreaciju, u kome je uključeno druženje cele porodice, te dok tata i sin voze bicikli na kome mama šije, a ćerka uživa, može da se uštedi vreme na svaki mogući način.

Tvorce ovih izuma nismo hteli da imenujemo kako njihove tvorevine nisu doživle uspeh i masovnu proizvodnju ali svakako možete da se dokopate njihovih imena ukoliko vas posebno zaintrigira neka od sprava. 

23/09/2020 14:45

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments