Roj meteora Perseida

19/08/2020 16:30

Roj meteora Perseida

Ovaj roj meteora je vidljiv na našem nebu posebno od 10. do 13. avgusta, kao i svake godine tada je aktivnost roja Perseide najača u okviru naše atmosfere.

Već smo najavili a i objasnili kako da gledate zvezdano nebo i čudo vatrometa meteora ovih večeri a i šta su „zvezde padalice“ te i kako se baš ovaj roj kreće i kako se inače vide i kreću rojevi ovih čestica u našoj atmosferi. To je dovoljno za nekog ko želi da uživa u svetlucavom spektaklu.

Za onog ko je malo radoznaliji i želi više informacija o samom roju, nazivu i istoriji Perseide i ljudke civilizacije – gde su se i kad prepoznali, ovo su detalji koji vas mogu uvesti u priču o Perseidi.

Perseida, roj meteora, pojavljuje se svake godine izmeđiu 17. jula i 24. avgusta u blizini naše planete, te u to doba sitne čestice meteorida ulaze u našu atmosferu, sagorevaju i prave praci vatromet u našim očima.

Ovo je jedan od najpoznatijih i najlepših nama znanih rojeva meteora.

Prvi pisani trag o njima potiče iz daleke 36. godine pre naše ere, kada je u Kini zabeleženo nekoliko stotina meteora u periodu od samo nekoliko sati. 

U periodu od VII do XI veka postoje nedvosmisleni pisani tragovi o ovom meteorskom roju iz Kine i Japana. 

Tokom XVIII i XIX veka astronomi su prikupljali dosta podataka o ovom roju, ucrtavali su njihove putanje i beležili sjaj i boju pojedinih meteora. Počinje ozbiljno intresovanje i opčinjenost fenomenom „zvezda padalica“ baš u avgustu mesecu, a i počinje era nauke kada se naučnici u svim poljima takmiče u znanju i otkrićima, tehnologija se razvija sa znanjem a i znanje kao nastavak raste i prepliće se sa njom.

„Izvor“ roja Perseida odredio je Vilijam Dening, na osnovu 2 500 tragova meteora zabeleženih između 1869. godine i 1898. godine. On izračunava da se „izvor“ roja nalazi u sazvežđu Persej , po čemu je i roj dobio ime.

U približno istom periodu utvrđeno je i da čestice koje stvaraju ovaj roj potiču od komete 109P/ Swift-Tuttle, otkrivene 1862. godine. Ova kometa, sa periodom od 135 godina, poslednji put je viđena 1992. godine.

S’ toga ukoliko želite nekod da šarmirate ovom pričom ili želite vašim pametnim mališanima da ispričate nešto malo više dok zajedno kampujete u obližnjem parku i posmatrate ovo čudo prirode- ovo je jako dobar početak…

19/08/2020 16:30

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments