Zašto lekari imaju neuredan rukopis?

16/03/2015 11:37

Zašto lekari imaju neuredan rukopis?

Sigurno smo svi primetili, i to na osnovu ličnog iskustva, da rukopis lekara može biti veoma loš. Prosto je teško poverovati da visokoobrazovana osoba može tako nečitko da piše. Ima li objašnjenja za njihov neuredan rukopis?

Prema doctorsecrets.com, nečitak rukopis lekara, zapravo, predstavlja „stvar opstanka“.

Lekari osim svojih očekivanih stručnih zadataka moraju da se bave i veoma obimnom papirologijom. Od njih se očekuje da taj papirološki deo posla obavljaju za svakog svog pacijenta. To nije samo stvar poslovne prakse, već i njihova zakonska obaveza. To podrazumeva prikupljanje i arhiviranje svega onoga što se tiče dijagnoze, tretmana ili saveta upućenih pacijentu, i to pre otpuštanja pacijenta njegovoj kući.

Doktori veoma dobro znaju da će veći deo te dokumentacije završiti na nekim policama i verovatno više nikada nikome neće ni zatrebati. Ta ista, pretežno nepotrebna, dokumentacija ih istovremeno ometa da se posvete onome što je zaista važno – pacijentu i njegovom tretmanu.

Oni isto tako imaju na umu činjenicu da sve ono što oni pišu ostaje njima samima i njihovim kolegama, a da javnost toj dokumentaciji nema pristup. Interesantno je da lekari bez problema čitaju rukopise svojih kolega, ma koliko neuredni oni bili. To je zato što svako od njih zna gde da gleda i šta da traži, što samo potvrđuje činjenicu da su njihove „žvrljotine“ stečena navika, a ne urođena osobina.

rukopis-necitko

Posledice

Prema dostupnim podacima, neuredan lekarski rukopis može imati veoma ozbiljne posledice. Razna istraživanja su pokazala da nečitko ispisana dokumentacija godišnje dovede do više hiljada smrtnih ishoda. Lekari se više fokusiraju na postavljanje prave dijagnoze i odabir odgovarajućeg tretmana, i ne misle o svom rukopisu kada ispisuju recept.

Svi smo mi, kao pacijenti, bezbroj puta ostali zbunjeni zbog tih naškrabanih recepata. Na mnogima od njih je teško razaznati reč, pa čak i jedno jedino slovo.

Ipak, sadržaji tih recepata uvek nađu svoj put do naših organizama i ne preostaje nam ništa drugo nego da verujemo u sposobnost farmaceuta da dešifruje lekarski rukopis. Da, poziv farmaceuta slobodno možemo da svrstamo u grupu najtežih zanimanja na planeti.

Elektronski recepti kao rešenje

U digitalnoj eri, elektronski recepti se javljaju kao rešenje za loš rukopis. Ovaj sistem ispisivanja recepata omogućava lekaru da apotekama prosledi informaciju o potrebnoj terapiji tačno, bez grešaka i potpuno razumljivo.

Još u julu 2006. godine Američki institut za medicinu (American Institute of Medicine – IOM) je izvestio o ulozi koju bi elektronski recepti mogli imati na smanjenje grešaka prilikom izdavanja lekova, što je pomoglo da se podigne svest o značaju ovog elektronskog sistema za bezbednost pacijenata.

Široka upotreba elektronskog ispisivanja recepata bi značila i poboljšanje kvaliteta nege pacijenata, uz istovremeno smanjenje broja neželjenih smrtnih ishoda, uzrokovanih neurednim rukopisom.

16/03/2015 11:37

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments