Zanimljivosti o gradu Baršov u Rumuniji!

01/02/2021 11:53

Zanimljivosti o gradu Baršov u Rumuniji!

Nedavno je Nacional Geographic u svojoj emisiji „Atlas ukletih“, Rumuniju proglasijo jednom od ukletih mesta na svetu, čemu, kako oni kažu, treba da zahvale svojoj tragičnoj istoriji i oholim vladarima. Takođe zaključuju veoma zanimljivu činjenicu, da je narod ovde oguglao na bol i patnju, genetski i iz navike, kako su pređašnje generacije i generacije bile izložene gladi, patnji, strahu, ubijanju, pretnjama, zbog stalnih ratova i gramzivih veleposednika kao i balkanskog osvajačkog i netrpeljivog temperamenta…no ova crkva o kojoj ćemo pisati u daljem tekstu možda ima, a možda nema veze sa ukletom zemljom na kojoj je podignuta.

Baršov je grad u središnjoj Rumuniji, i posle Kluža najvažniji je grad u provinciji Transilvaniji. Prostire se na 267 kilometara kvadratnih, a sa 253 000 stanovnika , koliko je prema poslednjem popisu 2011. živelo u ovom gradu, ovo je sedmi grad po veličini u Rumuniji.  

Najveća atrakcija i znamenitost Baršova je protestantska „Crna crkva“, za koju se pretpostavlja da je najveća gotička crkva između Craigrada i Beča. Izgrađena je između 1383. i 1480. godine, a ime je dobila po požaru iz 1689. godine u kome je nagorela i dobila sadašnju boju. 

U blizini Baršova je i popularni zamak Bran, koji je bio u vlasništvu Vlada Cepeša, koji je bio inspiracija Bremu Stokeru za lik grofa Drakule. Kaštel Braun je srednjevekovno utvrđenje i spomenik kulture nacionalnohg ranga a svet ga zana kao „Drakulin zamak“. Danas je u vlasništviu nadvojvode Dominika Habzburga i kao muzej je otvoren za turiste. 

Crna crkava se i dan danas kao i većina građevina i dešavanja u Transilvaniji vezuje za grofa Drakulu, čak je i sam zamak izgrađen u istom vremenskom periodu (1377. godine), dok je Vlad valdao od 1456- 1476. godine, baš u vremenu izgradnje crkve, koja tada još nije bila poznata pod današnjim imenom. No, meštani veruju u legende da je crkva pocrnela od Vladovog zla i mraka, a pojedini misle i da je naziv marketinški trik.

01/02/2021 11:53

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments