London ima neobična pravila za ulične svirače

16/09/2020 14:54

London ima neobična pravila za ulične svirače

Prema zvaničnom kodeksu koji je donet 2015. godine, a nedavno opet potvrđen, uličnim muzičarima se preporučuju određeni instrumenti, udaljenost od publike, gde smeju da nastupaju itd.

Kako prenosi Lol, ulični svirači koji znaju samo tri pesme biće ljubazno zamoljeni da odu nakon što izvedu čitav svoj repertoar, neće im se dozvoliti da sviraju iste pesme iznova i iznova.

Pored toga, preporučuje se da gajdaši ne izlaze na ulice, kako kodeks navodi, zvuk njihove muzike „brzo postaje dosadan“. Isto važi i za one koji sviraju električne gitare i udaraljke ili se bave „bitboksingom“. Uz to, pijanistikoji, kad nastane gužva, ne mogu brzo da pomere svoje klavire neće biti dobrodošli jer zauzimaju previše mesta.

Usvajanje ovog zanimljivog kodeksa je inicirao tadašnji gradonačelnik Londona Boris Džonson, koji je još na početku mandata razmišljao na ovu temu i javno upozorio da bi se, zbog usvajanja veoma strogih pravila u čak trideset i dvema gradskim opštinama, mogle formirati oblasti u kojima će rad uličnim umetnicima biti zabranjen. Kodeks je nastao u dogovoru sa predstavnicima policije i uličnih svirača. Sad je kodeks dodatno opterećen i strogim poštovanjem mera zaštite od virusa korone.

„Umesto što im zagorčavamo život, trebalo bi da poštujemo njihov doprinos gradu“, istakao je Džons on time izrazivši veliko divljenje i uvažavanje ulične umetnosti. 

Ulični muzičari mogu da nastupaju na javnim mestima u londonu, ali je za sviranje u metrou, određenim delovima grada i ispred određenih institucija neophodna posebna dozvola. Izvođači moraju da budu na određenoj udaljenosti od publike, što posebno važi u vreme najvećih gužvi. izvođači sada, kako je na snazi zabrana okupljanja i obavezna dstanca zarad prevencije širenja virusa, moraju posebno da vode računa i budu diskretni.

Uz to rad u „Sitiju“, čuvenoj poslovnoj četvrti, i pre pandemije korone je bio najstrožije zabranjen, a utvrđeni su i uslovi u kojima policija ima pravo da umetnicima zapleni instrumente.

Inače, londonski muzičari su se ranije žalili da gradske vlasti češće izdaju dozvole za rad na ulici pantomimičarima i mađioničarima, čiji talenat je „tiši“ i ne podrazumeva pravljenje buke.

16/09/2020 14:54

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments