Najpoznatija građevina na svetu je nelegalna?

02/09/2022 10:02

Najpoznatija građevina na svetu je nelegalna?

Čuvena bazilika u Barseloni, Sagrada Familija, poznatog španskog arhitekte Antonija Gaudija, nalazi se pod zaštitom Uneska, a gradi se bez nadzora zvaničnika koji bi trebalo da osiguraju poklapanje izgradnje sa građevinskim normama, pišu španski mediji.

Radove na bazilici Sagrada Familija ne nadziru ni lokalni Savet niti katalonska regionalna vlada.

Nelegalna gradnja

Bazilika u gotskom stilu gradi se već 136 godina.

Ovo veličanstveno zdanje poseti u proseku 12.000 ljudi, dnevno. Procenjuje se da je u pitanju najveća turistička atrakcija u Španiji.

Kako pišu španski mediji, planirano je da Sagrada Familija bude završena na 100. godišnjicu smrti Antonija Gaudija, odnosno do 2026. godine. Međutim, iako je u pitanju značajan projekat za Barselonu, ovo čuveno zdanje nema opštinsku dozvolu za izgradnju.

Jedina dozvola izdata je 1882. godine, kada su lokalne vlasti odobrile Gaudiju da se plan “procesuira”. Katedrala u gotskom stilu nije upisana u registar imovine, a od 1995. godine, zemljište na kome se zdanje nalazi, vodi se kao vlasništvo eparhije Barselone.

Nakon više od veka izgradnje Sagrada Familije, odbor za izgradnju i gradonačelnica Barselone Ada Kolao, započeli su pregovore tokom 2015., kako bi regulisali izgradnju i plaćanje dozvola po specijalnom urbanističkom planu, koji bi trebali da se završe do kraja ove godine. Sve do tada, radovi će se nastaviti bez nadzora.

Turisti posećuju lokalitet koji je izgrađen bez građevinskih pravila, pa je tako 2007. godine otkriveno da je osam stubova ušlo u šetalište za 20 do 50 centimetara. Vlasti se nisu oglasile tim povodom.

Prema izjavi gradonačelnice Kolau, radi se na postizanju sporazuma koji će obezbediti građevinsku dozovolu za baziliku, odnosno za nastavak izgradnje prema projektu Antonija Gaudija.

Završeno je oko 70 odsto bazilike, visoke 85,4 metara.

02/09/2022 10:02

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments