Kako su nastali prvi staklenici?

26/11/2020 14:02

Kako su nastali prvi staklenici?

Da li ste se ikad pitali kako i zašto su nastali prvi staklenici na svetu? Bilo je neminovno i neophodno, sa povećanjem ljudi na planeti, povećati i proivodnju pa tako i omogućiti biljkama uslove rasta i roda tokom čitave godine i u umerenim klimatskim područijima. Zapravo sve je počelo od želje da se uzgoje biljke iz drugog klimatskog pojasa i da im se obezbede uslovi za rast i rod. A kako i većina priča počinje, sve je počelo od kafe…

Kafa je stigla u Evropu u 16. veku. Bila je popularno piće aristokratije, a jedan od velikih obožavalaca kafe bio je i čuveni francuski kralj Luj XIV. Uskoro su je Evropljani zavoleli toliko da potrebe kafe više nije mogao da zadovolji kapacitet uzgoja i uvoza. Luj je odlučio da kafu donese i uzgoji u Evropi. Od holandskih moreplovaca otkupio je par sadnica. Njegov plan je bio da kafu zapati u Francuskoj. Posle mnogo muke shvatio je da ova biljka ne podnosi niske temperature i mraz i to ga je dovelo do ideje prvih staklenika na svetu! Znao je da boljka kafe treba dosta sunca i toplotu i tako je razvio sistem toplih staklenih kućica.  Staklenici su poslužili dobrom uzgoju ali ni količina koja je mogla da se posadi u njima nije mogla da zadovolji ogromne potrebe. Kafa je još uvek imala visoku cenu. 

Luj XIV je dobio ideju da par biljaka prebaci na francuske posede na Karibima. Kafa je stigla do Martinika gde je ubrzo procvetala proizvodnja ove ogromne potrepštine, pa je polovinom 18. veka na ostrvu raslo više od 15 miliona grmova kafe. Nedugo nakon toga kafa se širi i na Latinsku Ameriku. Na visoravnima ovog kontinenta kafa je naišla na podneblje slično u njenoj pradomovini- Istočnoj Africi. Iz tog razloga i uzgoj kafe na prostorima Latinske Amerike doživljava najveći uzlet. I dan danas ovi prostori prednjače sa uzgojem kafe.

Poslednji kontinent na koji je stigla kafa kao plantažna biljka, za masovni uzgoj, bila je njena rodna Afrika, kontinent sa kojeg je ova biljka i krenula po svetu. Karjem 19. veka prve plantaže zasađene su u Tanzaniji i Keniji . Iz srednje Afrike uzgoj se proširio ubrzo na zapadnu Afriku, Angolu i Madagaskar, a preneta je i u Indokinu, posebno u Vijetnam. Tako je kafa postala prva poljoprivredna kultura koja se uzgajala u celom svetu.

Crni napitak je tokom ovih hiljadu godina dugom putovanju povezao svet  i postao začetnik globalizacije.

26/11/2020 14:02

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments