Kako je otkriven Novi Zeland

19/04/2023 13:13

Kako je otkriven Novi Zeland

Moreplovac i istraživač, Abel Tasman iz Holandije, prvi je kročio na tlo Novog Zelanda, misleći da je nakon dugog puta stigao do ostrva Estados u Argentini. 

Kako je ostrvo dobilo ime?

Ubrzo nakon Tasmanove posete, holandski kartografi Hendrik Brauver i Joan Blau, shvatili su da ostrva ne pripadaju teritoriji Južne Amerike, pa su tako otkriveno područje nazvali Novi Zeland, po pokrajini u Holandiji.

Novi Zeland ili zemlja mora, sastoji se iz nekoliko ostrva i poluostrva. Površina teritorije se tokom godina smanjivala i povećavala, dok se sam položaj teritorije jednim delom nalazi ispod ili u nivou mora.

Krajem januara 1953. godine Novi Zeland pogođen je Velikom poplavom, a kako bi se u budućnosti preduhitrile i sprečile slične katastrofe, 1960. godine započela je izgradnja kompleksa brana i nasipa.

Midelburg, glavni grad pokrajine, bio je najveći trgovački grad na kraju 16. veka, dok je vek kasnije bio jedan od najvećih gradova zemlje.

Za vreme Drugog svetskog rata, Novi Zeland je bio na udaru bombardovanja nekoliko puta, usled čega su stradale oblasti i nekoliko gradova.

19/04/2023 13:13

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments