Srednjevekovne biblioteke koje su odolele vremenu

10/11/2020 12:45

Srednjevekovne biblioteke koje su odolele vremenu

Ove srednjevekovne biblioteke odolele su vremenu, ali da li će odoleti surovosti pustinje? Ovaj region pati od širenja saharske pustinje i iako su svih pet srednjevekovnih biblioteka sa manuskriptama neprocenljive vrednosti zaštićeni UNESCO-om, vlasnici ih se teško odriču pa nikako da budu sklonjeni na sigurnije mesto a u ovom malom nekad trgovačkom gradu- Šingeti, preti im pesak i sunce usled širenja Sahare.

Izvorno osnovan 777. godine mali grad Šingeti, koji leži usred surove mauritanske pustinje, u srednjem veku bio je važan trgovački centar ove regije kao jedan od retkih koji se nalazi u samoj pustinji. Bio je i važno okupljalište islamskih sledbenika na putu za Meku. Kako su trgovci i hodočasnici ovde često zazirali, odmarali, odsedali, iza njih je ostalo raznih knjiga i manuskripta, pa su na kraju učeni meštani odlučili da dostojno „usvoje“ ove vrednosti i tako su napravili čak pet biblioteka u koje su ssmestili sad velike vrednosti, u cilju da ih sve sačuvaju. Za divno čudo svih pet biblioteka je do dan danas netaknuto kao i spisi u njima. 

Među knjigama i manuskriptama ima raznih putopisa, svetskih dela i autentičnih rukopisa a i nekih od najvažnijih islamskih tekstova na svetu.

Knjige koje se u ovim bibliotekama čuvaju svakog dana postaju sve vrednije i vrednije, držeći se trdicije, ove biblioteke čuvaju svoje vredne i stare, osetljive papire, papiruse, knjige i spise, gotovo netaknute već vekovima. Pravo čudo sa obzirom na uslove pustinjske klime koja ovde vlada a i pustinje koja preti da ovde uđe na „velika vrata“.

Šingeti pati od agresivnog širenja Saharske pustinje koja ga okružuje, nažalost, te ovi istorijski značajni tekstovi mogu biti vrlo lako u groženi i preti im velika opasnost da budu uništeni od strane suvog vazduha i peska pustinje. 

Postoje napori da se sadržaji biblioteka izmeste na neku sigurniju lokaciju gde bi knjige bile daleko bolje zaštićene, ali lokalni vlasnici još uvek odbijaju da ih se odreknu. 

U naporima da se ove neporocenljive vrednosti spasu i UNESCO je obeležio Šingeti i druga drevna naselja u blizini kao svetsku kulturnu baštinu, ali nažalost lokalna politika ne pokazuje mnogo intresa za takve projekte.

10/11/2020 12:45

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments