Arena u Puli – ljubavna priča ili mit?

20/08/2020 14:00

Arena u Puli – ljubavna priča ili mit?

Ljubavna priča ili mit? Postoji predanje da je rimskog cara upravo ljubav inspirisala da završi ovu velelepnu građevinu koja i danas mami svojom impozantnom lepotom. Znamo kako ljubav može da inspiriše, kažu ko još ne zna, saznaće, a da li je predanje o gradnji koloseuma  istina ili samo još jedan hvalospev o lepim pulskim ženama, procenite sami. Da li je upravo večna ljubav faktor koji je sačuvao ovaj koloseum i učinio ga jedinim očuvanim na svetu do dana današnjeg?

Jedan od najpoznatijih i najznačajnijih amfiteatara na svetu nalazi se u Istri, Amfiteatar u Puli ili Pulska Arena, koji po veličini zauzima 6. mesto među rimskim amfiteatrima na svetu te je jedini primerak čija su sva tri arhitektonska reda u potpunosti očuvana. Sama njegova gradnja se odvijala u nekoliko faza tokom prvog veka, no još uvek nije u potpunosit poznato zašto su Rimljani u Puli gradili ovi inpresivnu građevinu.

Gradnja amfiteatra započela je u vreme cara Avgusta, a jedna od legendi kaže kako je car Vespazijan, opijen ljubavlju, u čast svoje zanosne ljubavnice Antonije Cenide koja je živela u Puli, naložio da se dovrši gradnja velelepne Arene. Po predanju, Antonija je bila fatalna žena, pulska lepotica, koja ga je uspela nagovoriti da je njena lepota dostojna impozantne građevine.

Danas se pulska Arena ubraja među najlepše otvorne bioskope na svetu te je ponekad teško zamisliti da su se u njoj nekad održavale igre u kojim su se borili do smrti ljudi i životinje.

Zahvaljujući dubokoj ljubavi i jakim strastima cara Vespazijana, Amfiteatar u Puli zasluženo stoji rame uz rame Koloseumu u Rimu, Areni u Veroni, amfiteatrima u Pompejima, Nimesu i Arlesu u Francuskoj i El Džemu u Tunisu.

Zanimljivo je da su se otprilike u isto vreme gradili najpoznatiji amfiteatri u svetu, u Rimu i Puli, a kolika je važnost najpoznatije rimske znamenitosti najbolje pokazuje citat:„ Dok Koloseum stoji, stajaće i Rim, kad Koloseum padne, pašće i Rim, kad padne Rim, pašće i svet!“

20/08/2020 14:00

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments