Meri Prins – 230. godina od rođenja spisateljice i borca

01/10/2018 09:31

Meri Prins – 230. godina od rođenja spisateljice i borca

Na današnji dan, 01. oktobra 1788. godine, na Bermudima, rođena je Meri Prins, spisateljica i Nacionalni heroj Bermuda.

Meri je od samog rođenja uključena u trgovinu robljem. Tokom života često je menjala gospodare.

Na ostrvo Antigva stigla je 1815. godine, a dve godine kasnije pridružila se Moravskoj crkvi. Iako, nikad nije pohađala školu i nije imala adekvatno obrazovanje, Meri je naučila da čita, a zahvaljujući naporima koje je ulagala, kako bi se ropstvo ukinulo, priznata je kao Nacionalni heroj Bermuda.

FOTO:www.simonandschuster.com

Tokom decembra, 1826., udala se za Daniela Džejmsa, čoveka koji je uspeo da otkupi svoju slobodu. Kako je ušla u brak bez dozvole gospodara, bila je kažnjena, a ubrzo i prebačena u Englesku. Supruga nije videla pune dve godine.

Nakon akta iz 1808. godine, u Velikoj Britaniji je zabranjena trgovina robljem. Međutim, u britanskim kolonijama u svetu, praksa je nastavljena.

Meri je u Britaniji bila slobodna, ali povratak mužu, značio je i mogućnost ponovnog zatočeništva u ropstvo.

Prinsova je prva žena koja je ušla u Parlament, 1829. godine, kako bi se izborila za svoja ljudska prava, pravo da bude slobodna žena.

Dve godine kasnije objavila je autobiografiju. Ova objava učinila ju je prvom crnkinjom koja je napisala i izdala knjigu na engleskom jeziku. Njeno delo igralo je ključnu ulogu u menjanju stava Britanske javnosti kada je ropstvo u pitanju.

Umrla je 1833. godine.

01/10/2018 09:31

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments