Čokolada bi mogla da nestane sa planete za trideset godina?!

03/01/2018 13:30

Čokolada bi mogla da nestane sa planete za trideset godina?!

Noćna mora za sve čokoholičare izgleda da bi mogla da postane stvarnost. Naime, stručnjaci upozoravaju da, usled klimatskih promena, za tri decenije, na planeti neće više postojati čokolade.

Stručnjaci veruju da na globalnom nivou, temperatura Zemlje u proseku raste za 2,1 stepen, što bi značilo da bi do 2050. godine, usled povećanja emisija ugljenika, moglo da nestane čokolade. Naime, biljka kakaovac, iz koje se dobija kakao, pa samim tim i čokolada, neće moći da preživi povećanje temperature, predviđaju stručnjaci, a naročito ne u zapadnoj Africi- najvećem izvozniku kakaoa na planeti.

Problem nastaje zbog samog navodnjavanja tla u sušnoj zapadnoj Africi, a promena klime doprinosi tome da tlo bude sve suvlje i manje plodno.

Istraživači predviđaju da bi do 2050. godine, oko 90% trenutnog zemljišta na kojem se sadi kakaovac, moglo biti manje pogodno za sađenje ove biljke. Porastom temperature na Zemlji, biće sve manje zemljišta za ovu biljku.

Naučnici rešenja vide u dva slučaja- kultivizacija same biljke i stvaranje otpornijih vrsta kakaovca ili osmišljavanje tehnika za navodnjavanje postojećih plantaža.

03/01/2018 13:30

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments