Pomešajte ove dve namirnice i ojačajte imunitet

31/03/2020 10:16

Pomešajte ove dve namirnice i ojačajte imunitet

Pozitivni efekti zrna pasjakovine na ljudsko zdravlje su poznati još iz vremena antike. Voće se koristi za pripremu čajeva, sokova, sirupa i ulja.

Pasjakovina ili pazdren ima 10 puta više vitamina C od citrusa. Takođe, sadrži vitamine A, B kompleks, K, P I F. Vitamin E iz pasjakovine je veoma važan za regeneraciju organizma.

Jako je dobra za decu kod lakših prehlada

Preporučuje se deci koja su neuhranjena ili lakše prehlađena. Za jačanje imuniteta se preporučije mešavina napravljenja od izgnječene pasjakovine i meda. Preporučuje se deci iznad četiri godine, po jedna kašičica dnevno, u trajanju od tri meseca. Ako se radi o detetu koje je neuhranjeno, može da uzima ovu mešavinu pre jela kako bi se stimulisao apetit.

Snažan je imunizator

Stručnjaci navode da mladice, pupoljci i voće su najbolji za maksimalan imunizirajući efekat. Mladicu treba kombinovati sa ehinaceom, propolisom, crnom ribizlom i šipkom.

Da biste napravili sok od pasjakovine, potrebno je da skuvate voće i pomešate to sa nekim drugim sokom da biste dobili bolji ukus, pošto je pasjakovina gorka. Voće pasjakovine se koristi i u kozmetičkoj industriji. Zahvaljujući bogatom sadržaju vitamina A I E, kozmetički proizvodi na bazi pasjakovine ojačavaju i regenerišu tkiva, leče opekotine i dekubitus.

Recept za sirup od pasjakovine i meda

Pola kilograma opranih i očišćenih bobica pasjakovine prelijte sa 500 ml meda, a zatim to umutite mikserom. Dobijenu smesu procediti gazom, da bi se odstranila kožica. Smesu zatim stavite u teglu i ostavite da odstoji nekoliko dana. Čuva se u frižideru i uzima se po kašičica dnevno. Možete da napravite i lakšu varijantu, tako što ćete voće samo ubaciti u med i ostaviti da odstoji.

31/03/2020 10:16

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments