Neobične i zdrave zamene za kafu

10/01/2018 09:36

Neobične i zdrave zamene za kafu

Ukoliko je jedna od vaših novogodišnjih odluka da smanjite unos kofeina, u nastavku otkrijte kojim napicima možete da zamenite kafu, a da imaju isti efekat- da razbude.

Uz vodu i pivo, kafa je jedno od najomiljenijih pića na svetu i to sa razlogom. Pored ukusne arome i faktora razbuđivanja, kafa ima brojne benefite po naše zdravlje. Međutim, kao što je slučaj sa svim namirnica, tako i kafa u prekomernim količinama može da nanese štetu našem organizmu.

Ukoliko preterujete u konzumiranju kafe i želite da smanjite unos kofeina, u nastavku saznajte kojim napicima možete da je zamenite.

 

Zeleni smuti

Baš kao što protein pomaže u razbuđivanju tela, i zeleno povrće može da ima isti efekat. Ukoliko nemate vremena u toku dana da za obrok pripremite povrće, iskoristite jutro i blender i sve te zdrave namirnice smiksajte u ukusni i zdravi šejk.

Pročitajte i… Nije kafa jedino što može da vas razbudi ujutro

Čaj od maslačka

U zimskom periodu, razume se, ovaj čaj je nemoguće praviti, osim ukoliko niste preko leta brali i sušili maslačak. Međutim, kada se u proleće ova biljka pojavi, isprobajte čaj od cvetova i korenja maslačka. Ova biljka prepuna je minerala i vitamina, a uz to što može da vas razbudi, ona štiti srce i krvne sudove.

Tonik

Jednostavni miks čaja od đumbira, limuna i meda je idelan napitak za jutro. Bolji efekat razbuđivanja čaj će imati ukoliko ga ohladite pre konzumiranja. Dok med, zahvaljujući šećeru, daje telu potrebnu energiju, đumbir i limun imaju detoks dejstvo na organizam.

Proteinski šejk

Započinjanje dana proteinima daje nam dovoljno energije za ceo dan, a uz to, sprečava popodnevne napade gladi i želju za slatkim. Ipak, imajte na umu da proteinski šejk sadrži zdrave namirnice, poput banana i drugog voća i da izbegavate veštački zaslađene mlečne prouzvode.

10/01/2018 09:36

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments