Otkrivena drevna fabrika grnčarije

02/08/2018 11:36

Otkrivena drevna fabrika grnčarije

Arheolozi u Izraelu otkrili drevnu fabriku grnčarije.

Reč je o fabrici koja je proizvodila još od rimskog perioda.

Drevne grnčarije

Iz izraelske Agencije za antikvitete navode da su iskopavanja kod Gedere otkrila drevnu fabriku grnčarije, kao i kompleks za opuštanje.

Otkriveno je da su se od 3. veka nove ere, tokom 600 godina, u ovoj fabrici proizvodile posude koje su istoričari nazvali “Gaza”. Direktorka iskopavanja Ala Nagorski navela je da se takav tip mesta ne gradi za dan i da je na njemu radio stručan inženjer i to mnogo.

Posude su služile za skladištenje i transport vina. Prozvodnja vina u tom periodu bila je glavna lokalna industrija. Kako su istraživanja pokazala da je reč o 600 godina proizvodnje, naučnici smatraju da je reč o porodičnoj fabrici i poslu koji se prenosio s kolena na koleno.

FOTO:www.phys.org

U blizini fabrike otkrivena su dva vizantijska kupatila, kao i 20, sa stilom izgrađenih bazena, koji su povezani kanalima. Arheolozi smatraju da je reč o akva kompleksu koji je služio putnicima i lokalnom stanovništu, na putu između luke Gaza i unutrašnjosti zemlje.

Gaza se nalazi 48 kilometara jugozapadno od Gedere. Kroz istoriju su ovim gradom vladali Rimljani, Vizantinci, krstaši, Mameluci i Turci.

02/08/2018 11:36

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments