Zašto Britanci i Amerikanci nemaju isti naglasak?

08/03/2023 11:15

Zašto Britanci i Amerikanci nemaju isti naglasak?

Britanci su osnovali prvih 13 američkih kolonija… Zašto onda ova dva naroda ne pričaju istim dijalektom?

Za dve države koje su toliko bile povezane u istoriji, Amerika i Engleska imaju brojne, veoma očigledne razlike. Uz drugačiju valutu, običaje, način vladavine, preko pravila u saobraćaju do akcenta. Iako oba nacije pričaju engleski, naglasak se razlikuje, a zašto je do toga došlo i kako?

Zašto se razlikuje američki i britanski akcenat?

Akcenat predstavlja različito naglašavanje u jeziku, a dijalekat je varijanta jezika, koja uključuje različit vokabular i gramatiku, uz sam izgovor. Ova dva faktora stvaraju dijalekat i dovode do izolacije od originalnog jezika, uz dodir sa drugim narodima.

Američki engleski je započeo kao britanski engleski. Prema lingvističarima iz Smitsonijana, Amerikanci su počeli da menjaju jezik samo generaciju posle kolonizacije. Zbog okeana koji ih je delio od domovine, ovaj jezik postao je sve izolovaniji.

Uz to, Amerikanci su došli u dodir sa brojnim narodima, uključujući Indijance, Špance, Francuze, Šveđanje i Holanđanje. Ovi faktori doprineli su tome da se stvori novi, američki dijalekat engleskog jezika.

Glavni razlog zašto je došlo do zvučnih promena, pogotovo kada je slovo “R” u pitanju krije se u tome što su tokom Revolucijskog rata, gornji slojevi građanstva u Engleskoj počeli da time pokazuju svoj socijalni status. Vremenom, britanski jezik je zadržao ovaj trend, da se u nekim rečima slovo “R” ne izgovara.

08/03/2023 11:15

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments