Šta je džet leg i zašto je izraženiji pri putovanju na istok?

13/12/2020 12:00

Šta je džet leg i zašto je izraženiji pri putovanju na istok?

Džet leg predstavlja kraći zdravstveni poremećaj prilikom prelaska više vremenskih zona i prilično je neprijatan.

Naime, može da prouzrokuje dan ili dva loše koncetracije i poremećaj sna, a ponekad simptomi traju i više od nedelju dana.

Pravac putovanja

Istraživanja su pokazala da sve zavisi od vremenskih zona koje prelazite tokom putovanja, kao i od pravca.

Do džet lega dolazi zbog ulaska u novu vremensku zonu kojoj se telo prilagođava. Međutim, kada je u pitanju ćelijski nivo, onda je to složen fenomen.

Kada stignete u novu vremensku zonu promena vremena prekida vaš unutrašnji sat. Svako ima nešto drugačiji unutrašji sat – zato su neki od nas noćne sove, a drugi jutarnje ševe. Ali svačiji unutrašnji sat ima svoje korene u ćelijama hipotalamusa.

Ćelije imaju važnu ulogu u svakodnevnom funkcionisanju. Naime, unutrašnjom sinhronizacijom ali i spoljašnjom, sa suncem i budilnikom, one održavaju ciklus spavanja. Tokom putovanja, one su izbačene iz koloseka. Iznenada one se sihronizuju međusobno, jer su vaši spoljni znaci svuda.

Džet leg predstavlja period tranzicije, kada se ove ćelije sihronizuju sa novim okruženjem.

U pitanju je veoma složen proces, jer nisu sve ćelije identične. One imaju različite urođene frekvencije. Prosečna frekvencija je nešto duže od 24 sata – oko 24,5 sati.

Putovanje na istok, zbog ovih ćelija, stvara mnogo gori džet leg od putovanja na zapad.

Zašto je tako?

Tokom leta na zapad, na odredištu je dan duži od normalnog i koristite dnevno svetlo dok letite. Međutim, kada putujete na istok, dešava se potpuno suprotno. Dnevna svetlost se gubi tokom leta, a nakon što stignete na odredište, sunce ranije zalazi. Naime, unutrašnji sat će se uvek lakše prilagoditi na produženi dan.

Izvor: nationalgeographic.rs

13/12/2020 12:00

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments