Kako “funkcionišu” noćne more?

19/12/2016 09:42

Kako “funkcionišu” noćne more?

Noćne more nikome nisu prijatne, ali prema mišljenju stručnjaka – one su veoma važne za očuvanje mentalnog zdravlja.

Među najčešćim noćnim morama su one kada propadamo, padamo u provaliju ili nas juri neko (ili nešto) a mi ne uspevamo da trčimo dovoljno brzo… Uglavnom se nakon toga budimo u paničnom strahu da ono što smo doživeli nije samo san. Ali jeste – i iz više razloga je dobro što smo to sanjali.

Naime, kada sanjamo strašne snove koji su često veoma stresni i kojih se (sa razlogom) bojimo – naše telo se oslobađa stresa koji zapravo doživljavamo na javi, odnosno na ovaj način se smanjuje nivo svakodnevnog stresa i anksioznosti od kojih je malo teže sačuvati se.

Naravno, ono što nas muči u toku dana, nastavlja da nas muči i u snovima gde može da se manifestuje na različite načine – kroz apstraktne strahove koji predstavljaju noćne more.

Funkcionisanje noćnih mora

Strahove koje imamo mozak pretvara u pamćenje u vidu noćnih mora, što je veoma korisno jer je na taj način mnogo lakše suočiti se sa sećanjem na našto “što se desilo u prošlosti”, nego sa svetom koji nas okružuje i koji je “kriv” za našu anksioznost.

Tačnije, noćne more su način na koji nas naš mozak oslobađa strahova tako što ih ostavlja iza nas – u “dalekoj” prošlosti, pretvarajući ih u sećanja.

19/12/2016 09:42

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments