Megaauto-put od Londona do Njujorka

27/03/2015 13:51

Megaauto-put od Londona do Njujorka

Vladimir Jakunjin, predsednik Ruskih železnica, došao je na ideju da se izgradi auto-put koji bi povezao Atlantski i Tihi okean, a pored toga i da se omogući putovanje brzim prugama do Amerike.

Ovaj put vodio bi preko cele Rusije i bio bi dug 22.000 kilometara.

Transevroazijski auto-put podrazumeva izgradnju auto-puta duž Transsibirske železnice, novu prugu, naftovode i gasovode, kao i postavljanje električnih i vodovodnih postrojenja u najzabačenijim predelima Rusije.

Kako bi se realizovao ovaj projekat, bilo bi potrebno da se pokrenu i nove industrije, izgrade novi gradovi i zaposli na hiljade radnika.

Na ovaj način, povezaće se delovi ruske terirorije, a prema rečima Jakunjina “To će rešiti mnoge razvojne probleme i omogućiti razvoj socijalnih programa kao i novih energetskih resursa” koji je dodao i da će ovaj projekat “dati novu dimenziju budućnosti”.

U okviru ovog programa, paralelno sa građenjem auto-puta gradiće se i linija brzih pruga do Vladivostoka, a postoji mogućnost i da se ta pruga produži do Aljaske. U tom slučaju, prvi put bi bilo omogućeno putovanje kopnom od Britanije, tunelom ispod Lamanša, do SAD-a.

Rusiju i Aljasku deli 88 kilometara, koliko iznosi širina Berlingovog moreuza i to jedino razdvaja Aziju od Severne Amerike. Međutim, još nije poznato na koji način će se prelaziti preko ovog moreuza.

Izvor: RTS

27/03/2015 13:51

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments