Napravljen “večiti” disk koji čuva podatke 100.000 godina

12/04/2017 10:25

Napravljen “večiti” disk koji čuva podatke 100.000 godina

Savremena tehnologija razvija se iz dana u dan, a kao jedan od sve značajnijih delova svakako je i način na koji se skladište podaci i čuvaju.

Sadašnji hard diskovi mogu da čuvaju podatke najviše 50 godina, dok je vek trajanja optičkih diskova i magnetnih traka između 60 i 100 godina. Upravo zato je stručnjacima cilj bio da pronađu način da se produži rok čuvanja podataka.

Ruski naučnici predstavili su disk za koji tvrde da će moći da čuva podatke više od 100.000 godina, a da bi to uspeo – biće otporan na vatru, vodu i svemirsku radijaciju.

Materijal od kog je disk napravljen je posebno kvarcno staklo, a prečnika je standardnog CD-a, dok će se stavljanje i korišćenje materijala sa ovog diska koristiti na sličan način na koji se koristi na CV, DVD i Blu rej diskovima.

Šef moskovske laboratorije za lasersko menjanje nanostrukture stakla Ivan Glebov rekao je da su istraživanja pokazala da će kapacitet diska moći da bude povećan do jednog terabajta memorije što je za druge vrste optičkih diskova nemoguće.

On je dodao da će disk biti testiran u bibliotekama i arhivima, a komercijalna proizvodnja će početi 2021. godine.

12/04/2017 10:25

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments