Opasnosti spavanja blizu mobilnog telefona

16/12/2022 14:16

Opasnosti spavanja blizu mobilnog telefona

Većina nas spava pokraj mobilnog telefona, a nekima je elektronski ljubimac tik uz glavu, pa čak i ispod jastuka. Ukoliko ovo radite, pogledajte kako ta navika utiče na vaše zdravlje.

Oko 45% vlasnika telefona sve vreme svog elektronskog ljubimca drži blizu sebe, a razlozi su mnogobrojni. Od čekanja važnog poziva ili SMS poruke, do toga da nam telefoni služe kao alarm, velika većina nas na kraju dana doslovno spava sa mobilnim telefonom.

Međutim, ova navika može loše da utiče na naše zdravlje, na kako tačno, saznajte u nastavku.

Bakterije

Mobilni telefon je zasigurno jedan od najprljavijih predmeta s kojima dolazimo u dodir svakodnevno, čak i više nego toalet. A nakon korišćenja mobilnog telefona sigurno ne peremo ruke. Zamislite koliku količinu bakterija svakodnevno imamo na rukama i licu, naročito tokom spavanja, ukoliko je telefon kraj nas?

Požar

Iako vam ovo možda zvuči neverovatno, ali mobilni telefon ima u sebi dovoljno energije da može da prouzrokuje vatru i to veoma lako. Ukoliko spavate sa telefonom ispod jastuka, varnica bi mogla da dospe do suvih materijala u jastuku i da ih zapali. Baterije u telefonima veoma lako prave varnice, a ukoliko se on nađe blizu zapaljivih materija, požar je i više nego moguć.

Kvalitet sna

Kada je telefon blizu vas i ukoliko ne isključite ton ili pak Internet, svaki zvuk, od SMS poruke, imejla ili notifikacija sa društvenim mreža vas može probuditi. Takođe, istraživanja su pokazala da plavo svetlo, koje emituje telefon tokom noći, utiče na smanjeno lučenje melatonina- hormona sna.

Radijacija

Dokazano je da mobilni telefon zrači malom količinom elektromagnetske radijacije kada je uključen. Svetska zdravstvena organizacija objavila je studiju koja je pokazala da su telefoni posebno opasni po zdravlje dece, jer ova radijacija utiče na njihove funkcije mozga, budući da im je lobanja tanja nego kod odraslih osoba.

16/12/2022 14:16

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments