Kako su nastali simboli za muški i ženski pol?

07/05/2018 09:43

Kako su nastali simboli za muški i ženski pol?

Ove simbole ste verovatno često sretali, na odeljcima za garderobu u tržnim centrima, toaletima i dr. Jasno nam je koji simbol predstavlja muškarca, a koji predstavlja ženu. Ali, ono što ne znamo jeste kako su ustvari ovi simboli nastali, i zašto izgledaju kako izgledaju?

U pitanju je velika simbolika, sadržana u prostom, drevnom znaku.

Od mitologije do simbola za polove

Navodno, simboli datiraju iz vremena prvih civilizacija. Drevni narodi posmatrali su nebo, jer su verovali u uticaj nebeskih tela na sudbinu ljudi. Smatrali su da svaka planeta predstavlja jednog boga, čak su i određene metale vezivali za planete, pa je tako na primer Sunce ili bog Helios, bilo vezano za zlato, dok je Mars bio povezan sa gvožđem, a Venera sa bakrom.

Grci su kombinovali slova i koristili skraćenice. Kako je Mars na grčkom Thouros, kada se reče skrati dobija se znak koji predstavlja simbol muškosti. Isto je i sa Venerom – na grčkom Phosphoros.

Naučnik Karl Line, otac moderne taksonomije, prvi je koristio ove simbol u disertaciji Plantae hybridae, 1751. godine, u kojoj je hibridne biljke ženskog roda označio znakom Venere, dok je simbolom Marsa označio muškog roditelja hibridne biljke.

Lineevim primerom poslužili su se i drugi naučnici i botaničari, pa su simboli na kraju dospeli i do oblasti genetike.

Danas, mnogi genetičari koriste oznaku kvadrat kako bi označili muškarca, dok simbol kruga predstavlja ženu. Ovakav način označavanja osmislio je doktor Plinije Erl. Na pitanje zašto se odlučio baš za ove simbole, Erl je odgovorio da je u tom momentu mogao da odštampa samo ta dva simbola na mašini.

07/05/2018 09:43

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments