Teško vam je da pokažete emocije? Okrivite svoje čulo mirisa!

01/11/2017 11:17

Teško vam je da pokažete emocije? Okrivite svoje čulo mirisa!

Naučnici kažu da osobe koji imaju problem da iskažu svoje emocije i da pričaju o njima, pate od poremećaja koji se zove aleksitimija, a ona je povezana i sa mirisima.

Šta je aleksitimija?

Tipični simptomi ovog stanja uključuju probleme sa identifikacijom opisivanjem i bavljenjem svojih osećanja, nerazumevanje osećanja drugih ljudi i teškoće u razlikovanju osećanja i telesnog odraza emotivnog uzbuđenja.

Uz to, ove osobe razmišljaju logično, bez uključivanja emocija, a imaju poteškoća pri imaginaciji i maštanju. U nekim psihološkim krugovima, aleksitimija nije kvalifikovana kao poremećaj, već kao dimenzionalna osobina pojedinca, a intezitet varira od osobe do osobe.

Za aleksitimiju odgovorno čulo njuha?

Istraživači su našli vezu između percepcije mirisa i emocija, a došli su do zaključka da osobe koje imaju aleksitimiju drugačije reaguju na mirise od drugih ljudi.

Ono što ih posebno razlikuje od drugih jesu psihološki parametri, poput srčanog ritma, kao reakcije na psihološke nadražaje. Uprkos očekivanjima, studija je pokazala da psihološke reakcije na emocije prouzrokovane mirisima kod osoba sa alekstimijom su mnogo intenzivnije, pa ipak, one i dalje imaju problem sa iskazivanjem istih.

01/11/2017 11:17

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments