Zanimljiva istorija nekih od najčuvenijih gaziranih sokova na svetu

27/02/2018 11:49

Zanimljiva istorija nekih od najčuvenijih gaziranih sokova na svetu

Koje piće je sadržavalo opijate, a koje je nastalo kao inspiracija sa medenog meseca? Pročitajte zanimljivu istoriju nekih od najpoznatijih gaziranih sokova na svetu.

Koka- kola

Svima je dobro poznato da je napopularniji sok na svetu nekada u svom sadržao imao i kokain, ali da li znate da se u koli nalazio i alkohol? Recept za koka- kolu, koji se i dalje čuva, sastojao se od listova biljke koke, kola oraha i damijana- cveta od kojeg se pravi čaj. Tvorac koka- kole, doktor Džon Pemberton, ovo piće napravio je iz vina, koje se koristilo kao lek.

Ipak, 1886. godine, Pemberton je promenio formulu te je izbacio alkohol. Kola je u sastavu imala kokain do 1905. godine.

Pepsi

Pepsi pored boje i ukusa, deli još nešto sa koka- kolom. I njega je osmislio lekar i to Kejleb Bradham 1890- tih godina. Isprva, ovo piće imalo je naziv “Brad’s Drink”, a imalo je svrhi lečenja. Ime Pepsi- kola stiglo je 1898. godine, po pepsinu, enzimu koji se nalazio u piću. Baš kao što koka- kola više ne sadrži kokain, tao ni Pepsi više ne sadrži pepsin.

Dr. Pepper

Ovo piće veoma je popularnou SAD, ali njega nije osmislio nikakav doktor. Zapravo, osmislio ga je Čarls Alderton 1885. godine, ali nije poznato zašto nosi naziv Dr. Pepper. Postoji nekoliko teorija, a jedna od njih jeste da je izumitelj ovog pića hteo da oda počast vlasniku prodavnice pića gde je Dr. Pepper prvi put napravljen.

7- Up

Ovo piće sa ukusom limuna izmislio je biznismen Čarls Lajper Grig 1920. godine. U početku, piće je imalo medicinsku svrhu, jer je zbog sastojaka delovalo kao stabilizator ponašanja. Kasnije, postalo je omiljeno piće. Naziv 7- Up nastao je kasnije, a u početku, ovaj sok zvao se  “Bib-Label Lithiated Lemon-Lime Soda”.

27/02/2018 11:49

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments